DEBATT

Ulikhet løses ved arbeid

Arbeid, selv med noe lavere lønn, vil være bedre enn arbeidsløshet.

ULIKHETENE ØKER: - Vi vet at ulikheten øker når flere står utenfor arbeidslivet, skriver artikkelforfatterne.Foto:Lars Eivind Bones
ULIKHETENE ØKER: - Vi vet at ulikheten øker når flere står utenfor arbeidslivet, skriver artikkelforfatterne.Foto:Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Nav viser at ulikheten i Norge har økt. Det skyldes særlig at innvandrerbefolkningen har økt.

Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav, påpekte i Dagbladet det selvfølgelige, nemlig at tilknytning til arbeidslivet er den desidert viktigste faktoren i fattigdomsutviklingen.

Dette er det ikke uenighet om. Spørsmålet er hva vi gjør, og hvordan vi gjør det. Hva er det som virker? Dersom vi mislykkes, vil ulikheten øke.

Flere, blant annet lederen for Sveriges finanspolitiske råd, økonomiprofessoren John Hassler, har pekt på at muligheter for å gi lavere lønninger i tidsbestemte perioder er en løsning. Det har vi også gjort i Civita-notatet «Flyktninger og arbeid».

I tillegg til forslag om lønnstilskudd og innslusingslønn, er det i prinsippet to ulike måter å få flyktninger inn i arbeid på, en sekvensiell (train-place)- og en parallell (place-train)-modell. Den første innebærer at innvandreren skoleres først og deretter søker arbeid, mens den andre modellen innebærer at arbeid og opplæring går parallelt. Der dette har vært prøvd ut, ser det ut til at litt opplæring først, og deretter arbeid, passer best for flyktninger som allerede har kvalifikasjoner. Lavere kvalifiserte flyktninger har derimot større sjanse for å bli i arbeid om skolering og arbeid skjer samtidig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.