KOMMENTARER

Dagbladets kommentarfelt (1996 - 2016)

Utskjelt og omtalt. Elsket og hatet. Det er med tungt hjerte vi legger ned kommentarfeltet på dagbladet.no.

MEDIEUTVIKLING: Vi har perfeksjonert vårt kommentarfelt-system, men medieutviklingen har beveget seg i en annen retning. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis
MEDIEUTVIKLING: Vi har perfeksjonert vårt kommentarfelt-system, men medieutviklingen har beveget seg i en annen retning. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi har bestemt oss for å flytte våre stillinger som har stått for moderering i kommentarfeltet over til oppfølging i sosiale medier. Dermed lukker vi en tjue år lang historie med kommentarfelt under våre artikler på db.no, men utvider samtidig tilstedeværelsen vår i sosiale medier. Hvorfor? Fordi aktiviteten der er blitt langt høyere enn i kommentarfeltet. Og fordi vi må prioritere.

I en sådan stund er det på sin plass å mimre litt: 12. februar 1996, et knapt år etter etableringen av nettavisa vår, la vi ut de første kommentarfeltene under enkelte artikler gjennom spalta «nettkjenning». En spontan debattform uten forhåndssensur, og med liten grad av moderering fra redaksjonens side, kunne gjøre tonen i feltene friske. Noen ganger i overkant friske. Men for Dagbladet som nettavis var det viktig å ta vare på denne unike møteplassen for våre lesere.

Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det stor oppmerksomhet rundt debattfora og kommentarfelt i mediene. Hadde vi egentlig oversikt og kontroll på hva som foregikk? Etter først å ha stengt kommentarfeltene i noen måneder, ble de åpnet igjen - nå med ekstern moderatorbistand. Selskapet Interaktiv Säkerhet, basert i Sverige, håndterte kommentarfeltene fra februar 2012. Alle kommentarer skulle modereres etter våre spesifiserte debattregler, og upassende innlegg fjernes innen en time.

Januar 2014 innførte vi nattestengt i kommentarfeltene, og reduserte responstiden for moderering fra en time til en halvtime. I mars samme år startet vi en test med interne moderatorer i tillegg, som skulle fungere som debattledere i feltene. Hensikten var å skape bedre diskusjon ved at innleggsforfatterne fikk tilbakemeldinger og respons, og ikke bare ble utsatt for ansiktsløs sletting.

Desember 2014 avsluttet vi samarbeidet med Interaktiv Säkerhet, og tok over modereringen selv. Tre dyktige medarbeidere med journalistbakgrunn ble plukket ut til vårt nye moderatorteam. Fra nå skulle alt leses og vurderes i sanntid. Moderatorene skulle både slette innlegg som brøt med debattreglene, men også begrunne slettingen og gi tilbakemeldinger.

Vi har perfeksjonert vårt kommentarfelt-system, men medieutviklingen har beveget seg i en annen retning. Samtidig som vi opprettet vårt eget moderatorteam, begynte også sosiale medier, og særlig Facebooks, betydning for trafikken til Dagbladet.no å stige markant. På et snaut år vokste vår konto Dagbladet Meninger fra 5000 til 100 000 følgere. Den har nå 122 000 følgere, Dagbladets hovedkonto har vokst til 164 000 følgere. I kommentarfeltet er det ca 3000 aktive skribenter i måneden, på Facebook har vi langt flere. Vi kan få 6000 - 7000 kommentarer daglig på våre to største kontoer Dagbladet.no og Dagbladet meninger.

Selv om vi ikke har redaktøransvar for det som publiseres på Facebook, føler vi et ansvar for å forvalte i alle fall våre hjørner av dette sosiale nettverket på en så god måte som mulig. Det vil vi få bedre forutsetninger for å gjøre nå. Kommentarfeltet stenger i løpet av noen uker, når vi har vårt nye oppsett klart.

Og hvem vet. Kanskje vil kommentarfeltet gjenoppstå i en annen form seinere. Medieutviklingen og brukermønstre er vanskelig å forutse. Fram til da: Takk til alle som har bidratt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer