Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

«Ti av ni» blir lurt av statistikk

De fleste asylsøkerne er unge, enslige, lavt utdannede menn.

UTSATT: Jo fattigere og mindre utdannet man er, desto større er sjansen for å begå kriminalitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
UTSATT: Jo fattigere og mindre utdannet man er, desto større er sjansen for å begå kriminalitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikk brukes av og til som en fyllik bruker en lyktestolpe - for støtte, og ikke for å bli opplyst.

Så også i den pågående debatten mellom Gunnar Tjomlid og Kjetil Rolness, om hva statistikken viser rundt kriminelle asylsøkere. Det er få ting som kan vris og manipuleres så lett som statistikk, til støtte for en allerede forutinntatt oppfatning.

Det holmgangen står om er det evinnelige spørsmålet om hvor kriminelle asylsøkere er.

Her vil jeg skyte inn et par poenger som forhåpentligvis vil nyansere bildet litt. For det første er menn overrepresentert på kriminalitetsstatistikker sammenliknet med kvinner. Ifølge SSB er 3667 menn og 202 kvinner fengslet i Norge. Altså er bare 5,2 prosent kvinner og resten menn.

Videre er unge menn mer kriminelle enn eldre menn. Eksempelvis er 63 prosent av innsatte menn i norske fengsler under 40 år. Dette er 2013 tall i mangel av noe nyere. Dernest viser studier av blant annet Elizabeth Brown og Mike Males at kriminalitetsfrekvensen øker jo lenger ned på den sosioøkonomiske skala man kommer - ergo, jo fattigere og mindre utdannet man er desto større er sjansen for å begå kriminalitet, enkelt sagt. I tillegg øker også sjansene for kriminalitet med psykisk ustabilhet - for eksempel PTSD eller angst som følge av opplevd krig. På ti år ble 49 kvinner, 48 menn og fem barn drept av personer med alvorlige psykiske lidelser i Norge. NRKs kartlegging fra 2014 viser at dette utgjør nær halvparten av alle drap i Norge.

Asylsøkerne er overrepresentert i alle disse gruppene. De fleste asylsøkerne er unge, enslige, lavt utdannede menn. Mange har opplevd krig eller traumatiske situasjoner. Det interessante spørsmålet blir jo derfor - er asylsøkerne mer kriminelle enn en sammenliknbar gruppe av unge, fattige, lavt utdannede norske menn med varierende grad av psykiske plager? Det føler jeg meg ikke så sikker på.

Først når slike sammenlikninger er gjort, vil man kunne spekulere i en mulig konklusjon som innvandringskritikere hopper veldig fort til - at kriminalitet skyldes en annen kultur, religion eller «utenlandskfødthet».

Det er ikke så rart at «ti av ni» blir lurt av statistikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!