Kunstens grenseløse muligheter

«Han burde være like berømt som Munch», skrev the Guardian. I dag er det Astrups tur.

GLEDER SEG:
Jeg gleder meg over å få være med på åpningen som Dronning Sonja skal foreta på Dulwich Pictures Gallery i dag, skriver kulturministeren Linda Hofstad Helleland. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLEDER SEG: Jeg gleder meg over å få være med på åpningen som Dronning Sonja skal foreta på Dulwich Pictures Gallery i dag, skriver kulturministeren Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

Fra Henrik Ibsen til Jon Fosse, Edvard Munch til Melgaard, Edvard Grieg til Aurora Aksnes; Lille Norge har fostret mange store navn, og flere av de største har blitt minst like store ute som hjemme. Felles for dem alle er at de viser kunstens grenseløse potensial. De har vist hvordan kunsten lar oss møtes på tvers av nasjonaliteter, religion, etnisitet og språk. Uansett hvor vi kommer fra kan vi relatere til det kunsten kan formidle: historier om det lille mennesket som i møte med det store livet deler sin undring, refleksjon, redsel, glede, avmakt, håp og lengsel. Gjennom kunsten og kulturen kan vi utforske oss selv sammen og skape rom for alt det vi er, men kanskje ikke forstår.

Mange av våre store kunstnere oppdages aldri av et internasjonalt publikum. Det betyr ikke nødvendigvis at de ikke har kvaliteten som skal til. Det kan ha andre årsaker; kanskje havnet de i skyggen av noen andre, kanskje manglet de et godt nok støtteapparat, kanskje var de bare på feil sted til feil tid. Heldigvis er det sjelden for sent å skape oppmerksomhet om norsk kunst av høy kvalitet og stor betydning.

Nikolai Astrup er en av våre store kunstnere som fortjener større internasjonal oppmerksomhet. «Den norske kunstneren du aldri har hørt om, men aldri vil glemme», skrev nylig den engelske avisen The Guardian om Astrup. «Han burde være like berømt som Munch», føyde de også til. I 2016 skal Astrup feires med en stor internasjonal markering og utstillingsturné.

Jeg gleder meg over å få være med på åpningen som Dronning Sonja skal foreta på Dulwich Pictures Gallery i dag. Dette er første gang Astrup stilles ut utenfor Norden for et så stort publikum, og det er på høy tid.

Regjeringen er opptatt av at flere kunstnere skal få flere muligheter til å lykkes utenfor Norge. Slik suksess er ikke bare viktig for kunsten i seg selv. Et større marked har også stor betydning for næringsgrunnlaget for de norske kunstnerne, for kulturbransjene og for norsk reiselivsbransje. Derfor ga kulturdepartemetnet 100 000 kroner til Music Norways eksportpris sist helg. Stipendet skal deles ut i juni, og kan være med på å bringe norsk musikk ut av Norge og ut til flere.

Vi skal også støtte opp om internasjonale gjennombrudd som kan åpne for andre og gjøre at flere oppdager norsk kunst og kultur. Astrup-utstillingen i London, som etterpå skal innom Henie Onstad Kunstsenter før den reiser videre til Kunsthalle Emden i Tyskland, er et godt eksempel på hvordan den norske kulturarven kan være en internasjonal døråpner for den norske samtidskunsten og vice versa.

Her hjemme skal vi heller ikke glemme det gode støtteapparatet vi finner i det privat-offentlige samarbeidet. Sparebankstiftelsen DnB og samarbeidet med KODE om Astrupsenteret har aktualisert kunstneren her hjemme. Uten DnB og flere private samlere ville utstillingen «Nikolai Astrup: Painting Norway» aldri blitt realisert. Samarbeid som dette trenger vi mer av.

Storbritannia så tidlig potensialet i å utvikle bransjestrukturer og verdikjeder innenfor kulturell og kreativ næring. Det er nok mye av årsaken til at norske utøvere har søkt seg dit. Særlig har den britiske musikkbransjen tatt godt vare på norske talenter og derfra sendt dem videre ut i verden. Vi kan lære av de britiske kulturbransjene og den britiske regjeringens arbeid for å støtte opp om sine kunstnere og fremme kultureksport.

Vi er mange som gleder oss over et økende antall norske kunstnere og forfattere på internasjonale scener, norske bøker i fysiske og digitale bokhyller og norske verk på gallerier verden over. Men det kanskje ikke alle er klare over, er at det er i hovedsak har vært internasjonale aktører som frem til nå har sørget for den markedsmessige jobben med å få dagens norske talenter, kunst og bøker ut i verden. Her ligger det et stort potensial.

Klarer vi å hevde oss i den internasjonale konkurransen gjennom å utvikle et større norsk profesjonelt apparat, kan vi skape flere arbeidsplasser og et kompetansemiljø som kan løfte oss til nye høyder. Målet må være at nye stjerner finner sitt støtteapparat i Norge og fortsatt lykkes ute.

I dag er det Nikolai Astrup og hans banebrytende kunst som feires i London. I morgen fortsetter arbeidet med å legge til rette for det som skal stå både foran og bak de norske og internasjonale arenaene de neste hundre årene. Uansett hvor raskt omgivelsene våre endrer seg, vil vi fortsette å fortelle historier om hvem vi er. Her ligger kunsten og kulturens grenseløse evne til å skape rom hvor vi kan møtes, både i det som har vært og i det som kommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.