ANSVARLIG STATSRÅD: Sylvi Listhaug.
ANSVARLIG STATSRÅD: Sylvi Listhaug.Vis mer

Dramatisk familiefelle

Dagbladet mener: Stortinget bør stoppe dette.

Meninger

Et stort bilde av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og tittelen «Ap vil ha en liberal asylpolitikk» preget Fremskrittspartiets hjemmesider i går. Vinkelen er selvsagt tøv, Arbeiderpartiets asylpolitikk er langt fra liberal og til forveksling lik Frp's egen. Hovedpoenget i artikkelen er likevel riktig, Ap vil stoppe Listhaugs forslag om ytterligere innstramminger i familiegjenforening. Det er det gode grunner til.

I dag må den som vil hente familien sin til Norge dokumentere fast inntekt på minst 252 472 kroner i året. Flyktninger som har fått innvilget asyl er unntatt dette kravet, i ett år etter at de får innvilget opphold. Syriske familier må reise til den norske ambassaden i Beirut eller Ankara for å søke gjenforening. Det er ofte mange måneders ventetid for en avtale, deretter tar det i snitt 9 måneder før de får svar. I tillegg er denne typen familiegjenforening begrenset til ektefelle og/eller mindreårige barn. Denne prosessen tar lang tid, men sikrer forutsigbarhet.

Regjeringen vil nå stramme muligheten til familiegjenforening inn betydelig. Flyktningen med opphold i Norge må etter de nye forslagene være minst 24 år for å få søke om familiegjenforening, må søke innen seks måneder etter innvilget opphold og vil ikke lenger få unntak fra kravet om fast inntekt tilsvarende lønnstrinn 24. I tillegg må vedkommende ha vært i jobb eller utdanning i minst fire år før man kan få familiegjenforening.

I dag anslår UDI at en syrisk flyktning til Norge må vente 9 måneder fra asylsøknaden er levert til asylintervjuet gjennomføres, og at det så vil ta like lang tid før svaret kommer. Deretter kan vedkommende få seg en jobb, og så etter fire år få familiegjenforening. Om ikke da familiens tilknytning til et trygt tredjeland i mellomtida er blitt større enn tilknytningen til Norge. Da vil søknaden om familiegjenforening avslås, etter et annet av regjeringens forslag.

Vi snakker altså om å gjenforene ektefeller og mindreårige barn på flukt. At slik gjenforening er avgjørende for god integrering er åpenbart, familier blir mye lettere del av lokalsamfunnet enn enslige menn. Det er rimelig å anslå at en syrisk flyktning etter de nye forslagene må beregne fem-seks års ventetid før han kan få barna sine til Norge. I mellomtida vil regjeringen la barna vokse opp i flyktningleirer. Det er å frata flyktninger rett til familieliv og barn rett til utdanning. Å deretter avslå søknaden fordi de ikke blir beskutt i Libanon, er en felle Stortinget bør stoppe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.