Du vet ikke hva barna dine gjør på nett

Barna dine er smartere enn deg.

TEKNOLOGI: Barna nå er oppvokst på nett, og de er flinkere enn deg. Foto: PA Photos / NTB Scanpix
TEKNOLOGI: Barna nå er oppvokst på nett, og de er flinkere enn deg. Foto: PA Photos / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Som forelder har du ganske god peiling på hva barna dine driver med på nett, ikke sant? Dine barn legger ikke ut bilder de ikke bør. De sier ikke kjipe ting til folk. De kommuniserer ikke med folk de ikke vet hvem er. For du følger med, gjør du ikke? Dere er venner på Facebook og du følger dem på Instagram. Dessuten sjekker du jo både nettleserlogg og mobilen til barna med jevne mellomrom. Så dine barn er trygge. Det er de andre barna som kommer i trøbbel, de som har foreldre som ikke bruker nettet til annet enn nettbank og å sjekke online.no-mailen sin.

Jeg har en dårlig nyhet! Barna dine har vokst opp med smarttelefoner og Google. Det du har lært om teknologi og internett har de fått inn med morsmelken. Barna dine er smartere enn deg.

Det barna dine ikke vil at du skal se, det ser du ikke. Det gjemmer seg i skjulte grupper på Facebook, i gruppechatten på en av de mange appene de bruker hver eneste dag. Det gjemmer seg på appear.in, Skype eller Snapchat. Det foregår anonymt på Kiwi og Ask. Får de bare lov til å bruke PCen i stua skjer det på mobilen mens de er på toalettet. Og på skolePCen i løpet av skoledagen. Du kan sette opp hva du vil av brannmurer og filtre. Barna dine vet hvordan de skal kryptere meldingene sine. Skal du skjerme dem mot alt vondt er det eneste valget ditt å bli ludditt.

Det finnes ett eneste filter du kan installere som har noenlunde effekt: det som sitter mellom ørene.

Prat med barna dine. Gi dem praktiske råd for hva de skal gjøre hvis de opplever ting som ikke er greit. Vis dem hvordan de kan melde fra. Lær dem å ta skjermbilder for å dokumentere. Og ikke minst: snakk med dem om grenser.

Lær dem å si hit, men ikke lenger. Enten det dreier seg om slibrige tilnærmelser eller konflikter som spinner ut av kontroll. Lær dem å være kritiske, at ikke alt som står på internett nødvendigvis er sant. Lær dem å være bevisst på hva de sier og at det som var ment som en privat melding plutselig kan spres til 5, 10, 100, 10.000 andre mennesker.

Vær samtidig åpen for at selv om de har mye å lære av deg har også du mye å lære av dem. De kan ting om teknologi som du ikke kan. Det er en del av hverdagen deres. Vis interesse for den!

La dem vite at du bryr deg. At du vil at de skal ha det bra. At de skal kunne komme til deg når de opplever noe ubehagelig. La dem vite at du ikke kommer til å dømme dem hvis de har gjort noe de ikke burde, men vil hjelpe dem å håndtere det. La dem vite at de aldri, aldri trenger å stå alene.

Kanskje viktigst av alt: husk at for hver negative ting de opplever på internett opplever de hundre bra. Husk at de vokser opp med muligheter for kommunikasjon på tvers av geografi og sosiale sperregrenser. De vokser opp med verden i lomma, bokstavelig talt. Det gir dem muligheter vi bare kunne drømme om!

Og helt til slutt: Vær et forbilde. Ikke oppfør deg som en neandertaler i kommentarfeltene og forvent at barna skal oppføre seg bra. Det er først og fremst vi voksne som ødelegger internett. La oss slutte med det.

9.-10. februar 2016 arrangeres "Safer Internet Day". Sjekk hashtagen #hvagjørdu.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.