KOMMENTARER

Get up, Stand up og dra til Jamaica i Moss

Jamaica som veiviser i samtidskunst.

JAMAICA F15: Matthew McCartney er en av de elleve kunstnerne fra Jamacia som du nå kan se arbeidene til ute på Jeløya, poste restante Karibia. Foto: Knut Bry
JAMAICA F15: Matthew McCartney er en av de elleve kunstnerne fra Jamacia som du nå kan se arbeidene til ute på Jeløya, poste restante Karibia. Foto: Knut Bry Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tenk å kunne henge rundt med en brisen solnedgang i blikket på Jamaica og la verden seile sin helt egen sjø? Helt ansvarsløst, sier De, for tenk på alle de viktige debattene vi ville ha gått glipp av på sosiale medier der absolutt alle for øyeblikket har den endelig løsningene på krig, oljebakrus og ikke minst, flyktningspørsmålene.

Nei, det hadde ikke vært til å bære i lengden, det å sløye under ei skyggefull palme, med høye drinker og lav moral, og samtidig høre litt på Bob Marley (1945 - 1981), han som forresten ville ha rundet 71 år lørdag.

I karakterjagets hjemland, Norge, blir en slik karibisk drøm sett på som noe svakt, naivt og venstrevridd, og vi ville også fått høre: Din snobb. Hva er galt med Syden der du kan vasse rundt i gamle personligheter fra tv og media som også har svar på alle verdens gåter, nei vi må nok holde oss hjemme og legge ut bilder på Facebook av neste skitur, best slik.

Eller vi kan svippe en tur ned til Moss. Ut på Jeløya til Galleri F 15 - galleriet som i år faktisk kan se tilbake på 50 år i sitt viktige virke for samtidskunst etter at det ble opprettet av Lars Brandstrup i 1966. Der åpnet nylig utstillingen Jamaican Routes - med elleve kunstnere innenfor musikk, video, film, maleri og installasjoner - som ifølge galleriet er ment som en hyllest til den jamaicansk-fødte teoretikeren Stuart Hall (1932- 2014), han som foreslo at en burde tenke på kultur ikke nødvendigvis i tilknytning til røtter (roots) men i tilknytning til veier (routes).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer