DEBATT

Barneekteskap kan forklares, men ikke forsvares eller aksepteres

Alle barn skal behandles som barn, uten diskriminering. Punktum.

BARNEEKTESKAP: 91 barn som er gift med voksne er kommet til Norge. Bildet er fra et massebryllup der 50 jenter under 18 år ble gift i landsbyen Funda i India for noen år siden, til tross for at minimumsalderen for å inngå ekteskap i India er 18 for kvinner og 21 for menn. Foto: NTB Scanpix
BARNEEKTESKAP: 91 barn som er gift med voksne er kommet til Norge. Bildet er fra et massebryllup der 50 jenter under 18 år ble gift i landsbyen Funda i India for noen år siden, til tross for at minimumsalderen for å inngå ekteskap i India er 18 for kvinner og 21 for menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barn oppvokst i skadelige relasjoner til voksne, redde barn, traumatiserte barn og barn i krise kan umiddelbart ønske seg forutsigbarheten i det kjente, framfor det ukjente. Derfor er det viktig at vi ikke automatisk godkjenner ekteskap mellom voksne og barn mellom 16 og 18 år, selv om barnets umiddelbare reaksjon kan være at de ønsker å forbli i samlivet.

91 barn har kommet til Norge, gift med voksne. Ti barn var under 16 år, den yngste elleve. Mange av dem over 16 var under 16 da ekteskapet ble inngått. Dette ifølge tall opplyst av NRK. Det er viktig at vi er tydelige nå, og ikke roper etter nye lover og regler. Vi vet hvilke lover og regler vi skal møte dette med. Ingen barn under 16 år skal leve sammen med voksne som utfører seksuelle handlinger mot dem. Aldersgrensen for ekteskap er 18. Gifte barn under 16 år skal behandles som enslige mindreårige asylsøkere.

Alle barn skal behandles som barn, uten diskriming. Punktum. FNs barnekonvensjon er ratifisert av land på tvers av kulturer og religioner, og gir oss verdisøyler vi skal lene oss mot. Barn er barn til de er 18 år, og kan fritt velge ektefelle som voksen. Norsk lov bygger på internasjonale konvensjoner og fagkunnskap om barns beste. Barn har rett til skolegang, lek, fritid og beskyttelse mot vold, uansett hvor de kommer fra og hvordan de har levd. Barn skal beskyttes og utvikle seg, og ta aldersadekvat del i samfunnet. Humanitære kriser kan i noen områder føre til en økning i antallet barn som giftes bort, og noen få land har en nedre aldersgrense på ni år. Der sloss menneske-, barne- og kvinnerettighetsforkjempere for å heve aldersgrensene. Vi skal ikke møte barneekteskap med å senke våre aldersgrenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.