Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Biedøden er IKKE avlyst

Konspirasjonsteorier gagner ingen.

- SØKT: At birøkternes interesseorganisasjoner argumenterer for sin sak, skulle vel egentlig bare mangle, men å hevde at det finnes en miljøkonspirasjon som går birøkternes ærend virker i mine øyne meget søkt, skriver artikkelforfatteren, som jobber med hvordan klimaendringer påvirker
plante-pollinator interaksjoner og er involvert i et prosjekt som ser på effekter av plantevernmidler på atferd hos humler. Foto: NTB Scanpix
- SØKT: At birøkternes interesseorganisasjoner argumenterer for sin sak, skulle vel egentlig bare mangle, men å hevde at det finnes en miljøkonspirasjon som går birøkternes ærend virker i mine øyne meget søkt, skriver artikkelforfatteren, som jobber med hvordan klimaendringer påvirker plante-pollinator interaksjoner og er involvert i et prosjekt som ser på effekter av plantevernmidler på atferd hos humler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes over 20 000 arter av bier i verden. Øystein Heggdal tar feil når han i Bondebladet 9. februar sier at biedøden er avlyst. Det er godt dokumentert at mange av disse bieartene er i tilbakegang.

I 2006 og 2007 opplevde mange amerikanske birøktere uvanlig høy dødelighet i kubene sine. At bier dør er ikke noe nytt, men denne gangen fant man ingen sammenheng med kjente sykdommer eller parasitter. Fenomenet fikk navnet Colony Collapse Disorder (CCD) og var i en periode mye omtalt i media.

Selvsagt var det spennende med et syndrom man ikke visste årsaken til, og som innebar at biene bare forsvant sporløst.

Både vinter- og sommerdødelighet hos honningbier er vanlig og kan også være svært omfattende. På 60-tallet opplevde man i USA en dødelighet på opp mot 40 prosent som et resultat av bøndenes sprøyting av egne åkre.  ¨¨

Hva CCD skyldes (eller skyldtes) er fremdeles uavklart, og i mine øyne ikke poenget i denne diskusjonen. Honningbier er husdyr; vi bygger hus til dem, vi gir dem mat når de trenger det, vi holder dem varme om vinteren og gir dem medisiner når de er syke. De er som kua på båsen, bare at de kan fly. Men ville bier, og andre insekter, er faktisk viktigere enn honningbiene for bestøvning, av både ville planter og landbruksvekster!

Vi vet at ville insekter er ekstremt viktige for bestøvning av mange viktige landbruksvekster. Forskere i Reading har vist at dagens antall honningbier er for lavt og derfor ikke har mulighet til å bestøve mer enn 30 prosent av Britiske landbruksvekster. De resterende 70 prosentene må noen andre ta seg av.

Disse andre er en mangfoldig insektfauna bestående av blant annet humler, andre villbier, blomsterfluer og sommerfugler. Vi vet også at for mange landbruksvekster er ville insekter mye mer effektive bestøvere enn honningbier. Det er anslått at det er ca. 50 prosent flere honningbier i verden nå enn det var for 50 år siden. Samtidig er arealet med insektbestøvede landbruksvekster økt med over 300 prosent, og øker fremdeles.

Dette betyr at vi står i fare for å få reduserte avlinger av viktige landbruksvekster, eller at vi må belage oss på at naturen bidrar der landbruket (honningbiene) ikke strekker til.

Europa er det kontinentet hvor vi har best oversikt over det biologiske mangfoldet. 24 prosent av Europas humlearter er rødlistet, det vil si at de er sårbare eller truet, mens hele 46 prosent har en dokumentert tilbakegang i antall og/eller utbredelse.

Når det gjelder bier generelt er bildet noe vanskeligere da 57 prosent av artene er rapportert med «manglende data», det vil si at vi ikke vet nok om dem til å kunne si noe som helst om hvordan de har det. I resten av verden vet vi enda mindre om hva som foregår.

Øystein Heggedal hevder at miljøbevegelsen, ved «International Union for Conservation of Nature»  (IUCN), produserer forskningsresultater uten rot i virkeligheten og at de i praksis holder store multinasjonale konsern som Bayer og Mosanto, ja selveste EU parlamentet, i et jerngrep.

At birøkternes interesseorganisasjoner argumenterer for sin sak, skulle vel egentlig bare mangle, men å hevde at det finnes en miljøkonspirasjon som går birøkternes ærend virker i mine øyne meget søkt. Men, nå er kanskje jeg en del av denne konspirasjonen?

Heggedals lesning av forskning ble godt tilbakevist av Frode Ødegård i Dagsnytt18 på P2 10. februar.

Ett eksempel på god og høyst relevant forskning ble publisert i Nature i 2015. Engelske forskere viste her at neonicotinoide plantevernmidler (en gruppe plantevernmidler som beskytter landbruksvekster mot insektangrep), i realistiske doser, påvirker humlenes evne til å bestøve epler og at dette har negative konsekvenser for størrelsen på eplene bonden produserer.

Det finnes flere gode studier som viser det samme. Biene utsettes ikke for en og en negativ påvirkning av gangen, men må hanskes med alt fra landskapsendringer, sykdommer, invaderende arter, klimaendringer og giftstoffer samtidig.

Et Italiensk studie, publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences viste hvordan neonicotinoidet clothianidin ikke nødvendigvis påvirket honningbier direkte, men skadet immunforsvaret og gjør biene mer utsatte for sykdommer.

Bienes favorittmat er ikke store åkre med solsikker og rapps, men et variert landskap med blomster gjennom hele sesongen. En bringebæråker er attraktiv mat for biene i juni, men så er det slutt. Hva skal biene leve av da?

Honningbier kan flyttes, til andre steder med andre vekster i blomst. I Norge gjøres dette for eksempel ved at birøkteren plasserer kubene nær en bringebæråker i slutten av mai for så å kjøre dem til skogs når Røsslyngen blomstrer i juli.

Det er selvsagt ikke praktisk gjennomførbart å gjøre noe tilsvarende med ville bier. De ville biene har liten, hvis noen, nytte av et overdådig matfat i juni hvis de må sulte og dø i juli. Konklusjonen er at landbruket er til liten nytte for biene, mens biene er svært nyttige for landbruket.

I Storbritannia har landbruksmyndighetene forstått dette og der kan bøndene nå søke støtte til å lage blomstereng av åkerarealer.  Mitt inntrykk, etter å ha jobbet sammen med norske bærprodusenter er at de er fullstendig klar over hvor viktig biene er. Men, mange lever fremdeles i den villfarelsen, som Øystein Heggedal også forfekter, at bier er det samme som honningbier.

Min jobb er å fortelle dem at bildet er mer komplekst og at en god forståelse av samspillet mellom landbruk og vill natur også gagner dem som produserer maten vår.

At «ryktet» om biedød er basert på dårlig forskning er feil. Det samme er Øystein Heggedals påstanden om at «all mulig forskning der bier blir utsatt for felt-realistiske doser med neonicotinoider viser at bier i svært liten grad påvirkes av plantevernmiddelet».

At det eksisterer en miljøkonspirasjon bestående av birøktere og forskere over hele verden faller på sin egen urimelighet. Men, at mediehysteriet rundt CCD tok helt av er jeg enig i, men det må Øystein Heggedal og hans journalist-kolleger ta på egen kappe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!