DEBATT

Politiet skal adlyde Riksadvokaten

Det er ikke opp til politiets forgodtbefinnende om Riksadvokatens direktiver skal følges.

«GROV UFORSTAND»: Spesialenheten for politisaker ila Hordaland politidistrikt bot for grov uforstand i tjenesten etter Monika-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
«GROV UFORSTAND»: Spesialenheten for politisaker ila Hordaland politidistrikt bot for grov uforstand i tjenesten etter Monika-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Monika-saken er saken der alt gikk galt. Politiet konkluderte etter ni måneder at det trolig var selvmord, og henla saken. At barn begår selvmord er meget sjeldent. Det i seg selv burde fått alarmen til å gå. Etter sterkt press ble etterforskningen gjenopptatt. I ettertid har fire forskjellige rapporter konkludert med fatal svikt i etterforskningen.

En arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten har konkludert med at etterforskningen hadde alvorlige mangler. Riksadvokaten har sagt seg enig. Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt bot for grov uforstand i tjenesten. En rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med ulovlig gjengjeldelse mot han som varslet om feil i etterforskningen. Nå pålegger Riksadvokaten politiet aktiv etterforskningsledelse, utdanning i slik ledelse, bruk av etterforskningsplaner og tiltakskort i alvorlige straffesaker.

Under behandlingen av Politireformen var Stortinget usedvanlig tydelig på at Riksadvokatens prioriteringer på etterforskningsområdet skal følges opp. Det samme gjelder tilsynsrapportene fra statsadvokatene. Stortinget anser utelatelser på disse feltene som svært alvorlig, og forventer at Justisdepartementet følger dette tett opp. Det er ikke opp til politiet å vurdere om Riksadvokatens pålegg i kjølvannet av Monika-saken skal følges. Det er å betrakte som en ordre som Stortinget utvetydig forventer at politiet effektuerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer