DEBATT

Listhaug angriper barn

Regjeringen unnlater å drøfte konsekvenser for helse og integrering for barn som må leve i usikkerhet i flere år.

«GJENFORENING UMULIG»: - Mens statsråd Sylvi Listhaug er bekymret for egne barn, argumenterer hun for tiltak som i praksis vil gjøre det umulig for mange barn å gjenforenes med far i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen
«GJENFORENING UMULIG»: - Mens statsråd Sylvi Listhaug er bekymret for egne barn, argumenterer hun for tiltak som i praksis vil gjøre det umulig for mange barn å gjenforenes med far i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det mest slående ved regjeringens 40 innstrammingsforslag er viljen til å gjøre livet vanskelig for barn og unge på flukt. Mens statsråd Sylvi Listhaug er bekymret for egne barn, argumenterer hun for tiltak som i praksis vil gjøre det umulig for mange barn å gjenforenes med far i Norge, og som vil påføre enslige barn og unge psykiske helseproblemer.

Stortinget har gjennom forlik sendt en bestilling til regjeringen om å iverksette tiltak det er bred enighet om. I stedet for å følge opp dette, har regjeringen kommet med en mengde nye forslag. Mange går mye lenger enn innholdet i stortingsforlik og samarbeidsavtaler med mellompartiene. For å oppnå Europas strengeste asylpolitikk, er regjeringen villig til å svekke grunnleggende rettigheter for barn og unge, enten de er etterlatt i Syria, befinner seg i nærområdene eller de har kommet til Norge som enslige mindreårige asylsøkere.

Regjeringen vil at krav om fire års arbeid eller utdanning og høyere inntektskrav for familiegjenforening skal gjelde også for flyktninger. Forslaget vil i realiteten avskjære mange syriske barn og deres mødre fra å gjenforenes med fedre i Norge før det har gått seks-sju år. Dette er familier med beskyttelsesbehov, hvor svært få foreldre har mulighet til å få arbeid og dermed kunne forsørge seg selv i Syrias nærområder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer