DEBATT

Norske kommuner begynner å likne sine egne parodier

På et eller annet tidspunkt fant norske ordførere ut at man ikke kunne være en ekte kommune uten å ha et kulturhus.

ORDFØRER: I NRK-serien «Ut i vår hage» spilte Atle Antonsen rollen som ordføreren som ikke likte at kollegaen i nabokommunen hadde større 
ordførerkjede enn ham, og skrapet kommunekassa. Foto: NRK
ORDFØRER: I NRK-serien «Ut i vår hage» spilte Atle Antonsen rollen som ordføreren som ikke likte at kollegaen i nabokommunen hadde større ordførerkjede enn ham, og skrapet kommunekassa. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke en ekte kommune hvis du ikke har et kulturhus. Slik lyder mantraet som runger gjennom Norges fjell og daler, og setter forbrukskåte lokalpolitikere i sving.  

Grimstad kommune bestemte seg i 2014 for å bygge nytt bibliotek. Kommunestyret var smarte nok til å vedta at de skulle kjøpe en bestemt tomt før det forelå noen pris, og endte derfor med å betale langt over takst. Ble det gamle og fullt fungerende biblioteket besøkt fra før? Knapt. Vil det nye bibliotek med en prislapp på overkant av 70 millioner kroner bli mer besøkt? Neppe.

For å sette dette litt i perspektiv, låner hver innbygger i Grimstad 2,2 bøker i snitt hvert år. Det er tydelig at dette tallet aldri ble tatt i betraktning når politikerne desperat ønsket å markere seg med nytt signalbygg.  

For Kristiansund kommune er ikke bibliotek eller kulturhus nok. Nei, de skal bygge opera. Prosjektet som har byggestart til neste år er estimert til den nette pris av 595 millioner kroner. Det tilsvarer litt i overkant av 24.000 kr per innbygger i kommunen. Riktignok før den forutsigbare budsjettsprekken vi ser ved to tredjedeler av offentlige byggeprosjekter.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer