LEDER

Dødt skatteforslag

Skattereformen handler om mer enn å tiltrekke investeringer til norsk næringsliv.

Oslo, 20151215. Finansminister Siv Jensen på møterommet i Finansdepartementet.
Foto: Dagbladet / Dagbladet
Oslo, 20151215. Finansminister Siv Jensen på møterommet i Finansdepartementet. Foto: Dagbladet / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Forslaget om å frita arbeidende kapital fra formuesskatt, skrotes nå av både regjeringens samarbeidspartnere og opposisjonspartiene, melder VG.

Forslaget, fremmet av Alliansen for privat eierskap og den høyreorienterte tankesmia Civita, ble foreslått som et kompromissforslag om formuesskatten.

Nå som forslaget skrotes, er det en seier for Habermas' visjon om en borgerlig offentlighet. For argumentene har gått solid i forslagets disfavør.

En formuesskatt basert på eiendom, biler, campingvogner og løsøre, vil i realiteten være en dårlig utformet eiendomsskatt, som vil gi en betydelig skattelette for de aller rikeste. Ingen har heller evnet å sannsynliggjøre at forslaget er nødvendig for at gode og lønnsomme prosjekter skal få tilstrekkelig med kapital.

Det betyr ikke at formuesskatten vil forbli uendret. Regjeringspartiene ønsker den vekk, og et forlik om skattereformen kan godt ende med ytterligere kutt i formuesskatten.

Det er uheldig om målet er å få en størst mulig økning i nye investeringer i norsk næringsliv til en lavest mulig pris. Da bør heller milliardene forbeholdes kutt i selskapsskatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer