NY ASYLPOLITIKK: «Frp har snakket om behovet for å endre asylsystemet i over 30 år,» skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Torshov transittmotak for enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Stein J. Bjørge / NTB Scanpix
NY ASYLPOLITIKK: «Frp har snakket om behovet for å endre asylsystemet i over 30 år,» skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Torshov transittmotak for enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Stein J. Bjørge / NTB ScanpixVis mer

Velkommen etter, Unge Høyre

Vi er vant til at Unge Høyre kjemper for saker i Høyre som har vært Frp-politikk lenge.

Meninger

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise melder 15. februar på NRK.no at asylsystemet har brutt sammen. Dette må være årets klareste «Velkommen etter!».

Frp har snakket om behovet for å endre asylsystemet i over 30 år. Hver gang har vi fått høre, inkludert fra Unge Høyre, at «våre internasjonale forpliktelser ligger fast» og at vi ikke kan gjøre endringer uten å «bryte internasjonale avtaler». Dette er en håpløs ansvarsfraskrivelse. Dersom vi ikke er fornøyd med internasjonale avtaler må vi jo selvsagt jobbe for å endre dem.

Tonning Riise bygger sin konklusjon på en rapport fra Civita. Det er noe stereotypisk over det at Unge Høyre må vente på en Civita-rapport for å innse det som FpU og Frp har ment i flere tiår. Men vi er vant til at Unge Høyre kjemper for saker i Høyre som har vært Frp-politikk lenge. Andre eksempler er høyere frikortgrense, lavere alkoholavgifter og valgfritt sidemål.

Vi tar imot all drahjelp vi kan få i denne saken. Det er bra Unge Høyre har fått med seg at det ikke lengre er rom for den naive asylpolitikken som AUF og andre ungdomspartier har stått for i alle år. For kort tiden siden meldte NRK at fire av ti somaliere og tre av ti syrere i Norge går på sosialhjelp. Det viser at asylinnvandring kommer til å bli veldig dyrt for Norge. Vi kunne hjulpet så utrolig mange flere i flyktningleirer i Libanon og Tyrkia for de samme pengene.

Jeg synes dette er en fornuftig tilnærming fra Unge Høyre og de skal ha ros for at ikke gjør som andre ungdomspartier, velger den enkle utveien og blir en del av «dette-har-vi-råd-til-gruppen» som i realiteten tar til orde for en globalisering av den norske velferdsstaten, og som nekter å ta innover seg at hele velferdssystemet vårt har som forutsetning at det skal være en balanse mellom dem som yter og de som nyter.

Unge Høyre og Høyre bør også ta innover seg at det ikke bare er asylsystemet som har brutt sammen. En av hovedutfordringene er at vi har mistet fullstendig kontroll med yttergrensen vår i Schengen. Når landene som skal vokte grensen ikke gjør det, blir hele avtalen verdiløs. Erna Solberg bør suspendere Schengen-avtalen inntil de andre landene oppfyller sine forpliktelser.

Nå håper jeg denne utviklingen også sprer seg til andre ungdomspartier. Særlig Venstre og Trine Skei Grande kunne hatt godt av å ta utfordringene med integrering mer alvorlig. Der kan Unge Venstre hjelpe Trine. Hun har avvist samtlige av Sylvi Listhaugs 40 forslag for bedre integrering. I stedet ønsker hun å ha en debatt om debatten. Det er et uttrykk for politisk korrekthet, og det har ikke Norge tid til nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.