DEBATT

Syke rusavhengige hører hjemme i helsevesenet

Sterkt rusavhengige går til grunne i fengslene våre fordi vi straffer dem i stedet for å gi dem behandling.

NY RUSOMSORG: Hadia Takjik og andre Ap-representanter ønsker å reformere straffereaksjonen mot rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY RUSOMSORG: Hadia Takjik og andre Ap-representanter ønsker å reformere straffereaksjonen mot rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis sterkt rusavhengige i større grad fikk hjelp av helsevesenet når de tas for bruk og besittelse av rusmidler, i stedet for å havne i tradisjonelle fengsler, så vil vi få to gevinster: De vil kunne leve bedre og mer verdige liv og Norge vil bli et tryggere samfunn.

Rusavhengighet er bakenforliggende årsak til en stor del av kriminaliteten som begås. 60 til 80 prosent av dem som sitter i fengslene våre har et rusproblem.

Arbeiderpartiet ønsker at det fortsatt skal være forbudt å bruke eller besitte narkotika. Det er straffereaksjonen vi ønsker å reformere. I forbindelse med Arbeiderpartiets nye partiprogram for 2017, vil vi starte den helt nødvendige samtalen om hvordan vi behandler sterkt rusavhengige i landet vårt.

Narkotikaprogram med domstolskontroll, som Stoltenberg 1-regjeringen igangsatte, er en alternativ straffereaksjon for sterkt rusavhengige som er gjengangere i strafferettsapparatet.

Den dømte slipper å sone i fengsel, men betingelsen er at han eller hun blir i rehabiliteringsprogrammet i prøvetida. Dropper man ut, risikerer man å måtte sone straffen i fengsel. Det er bra at justisminister Anders Anundsen vil utvide Narkotikaprogrammet, men dette er ikke nok. Programmet alene vil ikke løse utfordringene for alle med alvorlig rusavhengighet som begår kriminalitet. Vi må se etter flere mulige løsninger og alternative sanksjoner. Mange av de rusavhengige bør ikke tas hånd om i et fengsel, men i helsevesenet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer