Listhaug er blitt kulturkampens fanebærer

Jesus sa aldri: La de små barna komme til meg, så jeg kan internere dem.

GÅR ETTER KIRKEN: Sylvi Listhaug prioriterer å bruke politisk kapital på å gå etter kirken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GÅR ETTER KIRKEN: Sylvi Listhaug prioriterer å bruke politisk kapital på å gå etter kirken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Meninger

Sylvi Listhaug kjemper ikke bare for en strengere asylpolitikk. Hun framstår som den nye fanebæreren i en kulturkamp.

Listhaug er ikke bare opptatt av å sette menneskerettenes posisjon i asylpolitikken noen tiår tilbake. Hun virker ivrig på å utkjempe en enda større sosial og politisk kamp, for å skade krefter som står på flyktningenes side. Hun har allerede makt til å gjennomføre mye politikk i Frp?s retning. Likevel ønsker hun å svekke brysomme motstandere, som eksemplifisert av det gjentatte angrepet på kirkens engasjement.

Det er nokså utrolig: I en situasjon hvor tunge statlige faginstanser nærmest har kastet et latterlighetens skjær over Justisdepartementets faglige standard under hennes ledelse, prioriterer Listhaug å bruke politisk kapital på å gå etter kirken. Det er nærliggende å tenke at den strategiske tilnærmingen er mer langsiktig.

I Danmark har den berømte kulturkampen etterlatt et endret samfunn. Den nasjonalkonservative vendingen har gjort såkalte kulturradikalere til en truet art. Spesielt i innvandringspolitikken har utviklingen vært markant, og i innvandringsfiendtlig retning. I Danmark har angrepene på kirken også gått enda hardere for seg. Alle som ønsker et samfunn preget av solidariske verdier i møte med verden omkring oss, bør være på vakt overfor faren for en glidning i samme retning her til lands.

Listhaugs ankepunkt mot kirken er at den ikke er inkluderende overfor personer med hennes politiske sinnelag. Det er ikke så viktig at kirken opptrer inkluderende overfor flyktninger, men derimot overfor menneskene som ønsker å se flyktninger internert. Det skal godt gjøres å finne fortolkninger av Det nye testamentet som gjør dette synspunktet naturlig. Jesus sa aldri: La de små barna komme til meg, så jeg kan internere dem.

Det kan heller ikke være noen tvil om at kirken har fått sin oppreisning gjennom den sterke kritikken regjeringen har møtt både fra egne faginstanser og uavhengig ekspertise. Det er ikke kirken som har synset og bedrevet føleri. Det er Justisdepartementet under Listhaugs ledelse som har synset, og det er Listhaug som har bedrevet føleri om hvor langt man kan ta innstramninger ut fra en frykt for mennesker på flukt.

Listhaug har en makt over mennesker på flukt som skremmer. Vi andre burde imidlertid se den skandaliserende retorikken hennes for hva den er: strategiske hersketeknikker mot meningsmotstandere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.