KOMMENTARER

Rasisme, sexisme og artsisme

Generasjonene etter oss kommer til å dømme oss hardt for måten vi behandler dyra på.

ARTSISME: Måten vi behandler dyra på i dag er utslag av artsise, hevder Aksel Braanen Sterri. Foto: Line Brustad/Dagbladet
ARTSISME: Måten vi behandler dyra på i dag er utslag av artsise, hevder Aksel Braanen Sterri. Foto: Line Brustad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker våre kjæledyr og kunne aldri tenke oss at våre følgesvenner skulle ende på middagstallerkenen.

Likevel spiser de fleste av oss kjøtt uten å tenke stort over det. I løpet av liv spiser en gjennomsnittlig nordmann mer enn 1300 dyr; dyr som vi har satt på denne jorda utelukkende med det formål å gi oss mat vi ikke trenger, siden vi helt fint kan overleve på et vegetariansk eller vegansk kosthold.

At vi aksepterer dette, er et utslag av «artsisme», altså at vi setter mennesker over dyr bare fordi vi selv er mennesker.

Artsismen er et like alvorlig moralsk overtramp som rasisme og sexisme. Framtidige generasjoner vil dømme oss hardt for at vi i så lang tid har unnlatt å inkludere dyr i vår moralske sfære.

La oss starte med rasisme og sexisme. I dag er det hårreisende å ignorere andre menneskers interesser fordi de ikke tilhører vår rase, vår etnisitet eller kjønn.

Men slik har det ikke alltid vært. Så hvordan forsvarer vi at alle mennesker har krav på de samme rettighetene?

Noen vil si at det er menneskets grunnleggende menneskeverd som gjør at vi har krav på å få våre interesser respektert. Dette har imidlertid flere problemer ved seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer