DEBATT

Hvorfor ikke et tredje kjønn, Høie?

20 prosent av klodens befolkning kan i dag velge et tredje juridisk kjønn i sine ID-papirer, men ikke Norge.

RAPPORT: Grønn Ungdom beklager at helseminister Bent Høie legger bort forslaget om å innføre en tredje juridisk kjønnskategori. Foto: Christian Roth Christensen  / Dagbladet
RAPPORT: Grønn Ungdom beklager at helseminister Bent Høie legger bort forslaget om å innføre en tredje juridisk kjønnskategori. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I rapporten «Rett til rett kjønn - helse til alle kjønn» ble Bent Høie anbefalt å innføre en tredje juridisk kjønnskategori. Nå legger Høie forslaget vekk. I Grønn Ungdom savner vi en begrunnelse for hvorfor det nedprioriteres å fortsette arbeidet for å bedre seksuelle minoriteters kår i Norge. En tredje kjønnskategori er nemlig et viktig skritt på veien for å anerkjenne og tolerere som samfunn at ikke alle definerer seg som kvinner eller menn.

Regjeringen skal ha skryt for å igangsette lovendringer slik at juridisk kjønnsskifte blir mulig uten kjønnsskifteoperasjoner. Så hvorfor stoppe der? Å innføre en tredje kjønnskategori vil komme en minoritet til gode, og har ikke negative konsekvenser for resten av befolkningen. Forslaget er ikke unikt i verden. 20 prosent av klodens befolkning kan i dag velge et tredje juridisk kjønn i sine ID-papirer. Hvorfor ikke gi norske innbyggere muligheten? Det hersker også tvil om hvorvidt et lovverk som bare godtar to kjønn samsvarer med loven mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer