LEDER

Høyres atomvri

Høyre kan ikke vingle eller spre usikkerhet i et så alvorlig spørsmål for norsk utenrikspolitikk.

USIKKERHET:  Utenriksminister Børge Brende lurer på om utenrikspolitisk debatt er i strid med grunnloven.
USIKKERHET: Utenriksminister Børge Brende lurer på om utenrikspolitisk debatt er i strid med grunnloven. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er en stund siden atomvåpen skapte strid i opinionen og på Stortinget, men VG og Høyre gjorde forleden et tappert forsøk på å vekke en politisk klassiker til live igjen. Angivelig skulle opposisjonen med Ap i spissen ha brutt med både Norges utenrikspolitisk linje og politisk kutyme ved å be regjeringen jobbe for et forbud mot atomvåpen. Tildragelsen skal ha skjedd i utenrikskomiteens behandling av stortingsmeldingen om globale sikkerhetsutfordringer, og fikk utenriksminister Børge Brende til å kontakte stortingspresidenten for å høre om forslaget var i strid med Grunnloven som sier at regjeringen har ansvaret for utenrikspolitikken.

Det er naturligvis ingen forbud i Grunnloven mot å diskutere utenrikspolitikk. Brendes forespørsel var utidig og skapte unødig usikkerhet om stortingsflertallet var på kollisjonskurs med både regjeringen og våre allierte i Nato. Det ble også tolket slik i VG, hvor politisk redaktør beskyldte Ap for å sette vårt forhold til alliansen i fare i en tid med stor sikkerhetspolitisk uro. Hanne Skartveit mente Jonas Gahr Støre var blitt forledet av venstresida i partiet. Igjen ble det skapt inntrykk av vingling og venstreglidning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer