DEBATT

Rettferdig pensjon?

Dagens 20-åringer risikerer å sitte igjen med halvparten av dagens pensjon.

TAPER: Denne unge karen risikerer å få atskillig lavere pensjon enn dagens pensjonister. Pensjon blir et tema på Manifests årskonferanse i morgen, tirsdag 1. mars. Foto: Jensd Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix
TAPER: Denne unge karen risikerer å få atskillig lavere pensjon enn dagens pensjonister. Pensjon blir et tema på Manifests årskonferanse i morgen, tirsdag 1. mars. Foto: Jensd Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da folketrygden ble innført i 1967, var målet at vanlige folk skulle få to tredeler av lønna si i pensjon. Dagens 20-åringer risikerer å sitte igjen med bare halvparten av dette.

Hva er det som foregår? Med pensjonsreformen som ble innført i 2011, kommer automatisk pensjonskutt i form av «levealdersjustering» av folketrygden. Når gjennomsnittlig levealder går opp, går den enkeltes pensjon ned. Alle må jobbe lengre for å kompensere for dette, selv om det først og fremst er høytlønte med lang utdanning og lite belastende jobber som har høy og sterkt økende levealder.

LO-kongressen i 2005, som behandlet pensjonsreformen, ville ikke akseptere et slikt system, hvis det fører til at «økt levealder blant høytlønte skal medføre endringer som mest berører grupper med tungt arbeid og kanskje lavere lønn.»

Kongressen krevde derfor at myndighetene «må særlig vurdere hvordan levealdersutviklingen er for ulike grupper».

Hva har skjedd med levealdersutviklingen til ulike yrkesgrupper etter at pensjonsreformen ble vedtatt av Stortinget i 2005? Dette viser Manifest Tankesmie i rapporten «Vinnere og tapere» (1/2016).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer