LEDER

Ny global ruspolitikk

Norge må ta en mer aktiv rolle i arbeidet.

20150213: Stortingsets kontrollkomite hørte de involverte i sykehusstriden.  Helse- og omsorgsministe, Bent Høie, måtte møte i høringen . Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20150213: Stortingsets kontrollkomite hørte de involverte i sykehusstriden. Helse- og omsorgsministe, Bent Høie, måtte møte i høringen . Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

På FNs spesialsesjonen om narkotika, UNGASS, i april, skal land møtes for å gjøre opp status for verdens narkotikaproblemer. Det haster. Bakteppet er at flere land, i Latin-Amerika og Afrika opplever å få sine land ødelagt av narkotikakriminalitet.

I 1998, forrige gang FNs land skulle møtes for å diskutere narkotikapolitikk var mottoet: «A Drug-Free World: We Can Do It.» Det er det ingen lenger som tror på. Krigen mot narkotika er tapt. Den massive krigen mot egen befolkning, er i realiteten en krig mot mennesker.

Arbeidet denne gangen er heldigvis preget av en helt annen realisme. Kofi Annan og Global Commision on Drug Policy har pekt på behovet for å ta kontroll over produksjonen og distribusjonen av rusmidlene, for å fravriste narkotikakartellene kontrollen og for å redusere rusmidlenes skadepotensial.

Også norske myndigheter forstår behovet for en ny linje i narkotikapolitikken. Det er gledelig at helseminister Bent Høie sier at det er helse, velferd, menneskerettigheter og skadereduksjon som skal stå i sentrum for narkotikapolitikken.

Det er bra at Høie markerer at Norge vil jobbe for en mykere linje overfor rusbrukere og at Norge ikke vil motarbeide land som ønsker å avkriminalisere besittelse og bruk av narkotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer