DEBATT

Vi som bruker narkotika fortjener å bli hørt

Helseminister Høie reiser til FN med et tomt budskap.

REPRESENTERER RUSFELTET: Helseminister Bent Høie og MIna Gerhardsen, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Actis, skal begge delta under UNGASS, den internasjonale ruspolitikkens største og viktigste forum, i New York 17.-19. april i år. Brukerne blir ikke hørt, mener artikkelforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
REPRESENTERER RUSFELTET: Helseminister Bent Høie og MIna Gerhardsen, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Actis, skal begge delta under UNGASS, den internasjonale ruspolitikkens største og viktigste forum, i New York 17.-19. april i år. Brukerne blir ikke hørt, mener artikkelforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdagens såkalte dialogmøte for rusfeltet var et merkelig skue. I toppetasjen på Thon Hotel i Universitetsgata entret helseminister Bent Høie klokka 10.00 et podium flankert av Helse- og omsorgsdepartementets logoer på store bannere. Langs de første benkeradene svermet byråkrater og representanter fra brukerorganisasjonene om hverandre.

Lenger bak satt framtredende forskere, meningsbærere og institusjonsledere fra hele rusfeltet. Helt bak sto et kamerateam fra NRK. Tema var sivilsamfunnets deltakelse i UNGASS: Den internasjonale ruspolitikkens største og viktigste forum, som går av stabelen i New York 17-19. april i år.

Høie vil være en brobygger, forteller han, en brobygger mellom land som Kina og Russland — som viser henrettelser av narkotikakriminelle på TV og forbyr substitusjonsbehandling og sprøyteutdeling - på den ene siden, og land som Uruguay og Portugal — der narkotika enten er legalisert eller avkriminalisert - på den andre. Norges ruspolitiske «mellomposisjon» gjør det mulig for oss å mekle mellom dem. Det er ikke naturlig for Norge, som ikke er hardest rammet av krigen mot narkotika, å ta en framskutt posisjon som progressiv i internasjonal ruspolitikk, fortsetter han, for så å understreke Norges unike mulighet til å fungere som fredsmekler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer