DEBATT

Før asyldebatten fortsetter er det ni ting du bør vite

Syrere og afghanere skaper arbeidsplasser, de stjeler dem ikke

GOD PLASS: Før jul merket man en betydelig nedgang ved ankomstmottaket i Råde i Østfold. I januar i år kom bare 384 asylsøkere til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GOD PLASS: Før jul merket man en betydelig nedgang ved ankomstmottaket i Råde i Østfold. I januar i år kom bare 384 asylsøkere til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug er ikke den eneste som er litt opptatt av asylsøkere. Det er vi alle sammen. I 2015 omtalte norske medier «asylsøkere», i ulike former, over 46000 ganger. Mer enn 28000 av disse artiklene ligger nå ute på internett. Fjorårets rekord ligger vi an til å slå lett i år. Bare i januar publiserte mediene over 10000 asylsøker-artikler.

Før vi fortsetter debatten om asylsøkere og flyktninger, er det ni ting jeg tenkte du kunne få vite:

1. Norge flommer ikke over. I 2015 ga Norge og UDI asyl til 6250 mennesker - den andre halvdelen fikk avslag. FN har registrert 4,8 millioner flyktninger fra Syria. 1549 syrere - eller 0,3 promille av dem på flukt - fikk asyl av UDI i Norge i fjor. I januar ga UDI opphold til 323 personer totalt, 70 prosent fikk ikke bli. Samme måned fikk 61 fra Syria bli i Norge, mens 181 syrere må ut av landet. Det gir en innvilgelsesandel på 25 prosent.

2. Det er ingen flyktningkrise i Europa. Krisen, eller utfordringen, er i tilfelle i Libanon (har tatt imot 1,1 millioner flyktninger), Tyrkia (2,5 millioner), Jordan (1,4 millioner). Norge synes knapt over origo på denne statistikken - mange av de drøyt 30000 asylsøkerne som kom i fjor, er utsendt eller skal bli det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer