DEBATT

Mest effektivt å forebygge

Nye undersøkelser viser at dampen fra e-sigarettene inneholder stoffer som kan føre til kreft.

KRITISK: E-sigaretter ser mer og mer ut som vanlige sigaretter. Kronikkforfatteren mener det er flere betenkeligheter med å gjøre dem lett tilgjengelige. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: E-sigaretter ser mer og mer ut som vanlige sigaretter. Kronikkforfatteren mener det er flere betenkeligheter med å gjøre dem lett tilgjengelige. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å utvikle medisiner mot kreft er tidkrevende, komplisert og svært dyrt. Cellegiftbehandling er stort sett som for 20 år siden, selv om noen nye medisiner skreddersys til pasienten.

Det er billigere, mer effektivt å forebygge kreft. Ca 40 prosent av årsakene er ukjente, men mange er kjente: Forurensning av luft og vann, asbest, radon, nikkel, kvikksølv, kjemikalier, stråling, for mye sterk sol uten solfaktor. Å spise mye bearbeidet rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft noen få prosent, men røyking øker risikoen for lungekreft med 2000 prosent! Livslang røyking rager derfor som et fyrtårn over alle andre årsaker.

I Norge er lungekreft den krefttypen som tar livet av flest personer. 3000 norske kvinner og menn får årlig lungekreft; mer enn 2000 av dem dør av det. Drøyt 80 prosent av tilfellene skyldes røyking. Blant kvinner er problemet fortsatt økende.

WHO understreket nylig at tobakk er den viktigste årsak til kreft. Forskere mistenker at det radioaktive Polonium 210 kan være en årsak til lungekreft.

I 2011 ble det avslørt at tobakksfabrikantene helt siden 1959 har visst at sigaretter inneholder Polonium 210. De valgte å holde det hemmelig, av redsel for mindre fortjeneste.

30 sigaretter daglig i ett år gir samme strålingsmengde som 300 røntgenbilder av brystkassa. Røyking kombinert med andre kreftframkallende faktorer gjør risikoen for kreft enda større.

Passiv røyking (fra sigarett, sigar eller pipe): Også denne inneholder Polonium 210, og øker risikoen for lungekreft med snaut 30 prosent. Selv kortvarig passiv røyk vil kunne skade. Hvis man inkluderer andre sykdommer enn kreft har WHO beregnet at det dør ca. 600000 i verden av passiv røyk hvert år.

Røykeloven fra 2004 har reddet tusenvis av liv, men fremdeles dør ca. 6000 norske 10- 15 år for tidlig grunnet røyk. Disse skadene fyller bl.a. opp sykehusenes avdelinger for lunge- og hjertesykdommer. Noen tror tobakksavgifter gir store beløp til statskassa. Helsedirektoratet har beregnet at man sparer to-tre milliarder for hvert prosentpoeng nedgang i antall røykere. Regjeringen vurderer nå to tiltak for å få ned tallet på røykere: 1. Nøytrale tobakkspakker. 2. Oppheve forbudet mot e-sigaretter.

WHO anbefaler nøytrale tobakkspakker. Australia var først ute og vedtok mørk grønne pakker uten logo i 2012: Helseadvarslene dekker 75 prosent av forsiden og 90 prosent av baksiden.

Nøytrale pakker gjør det mindre fristende å røyke for barn. På tre år ble antallet australske unge som begynner å røyke halvert (12- 17 år)!

Barn og unge er tobakksindustriens viktigste målgrupper. Australia ble derfor saksøkt av Philip Morris (PM), som tapte i høyesterett, men som da flyttet Australia-selskapet til Asia for å kunne saksøke på nytt der. Det ville da ha kostet Australia ca. 300 millioner kroner hvis de tapte, og ville ha skremt fattige land fra å saksøke PM.

Listigheten antas å ha vært årsak til at PM nylig tapte Asia-saken som ble ført i Singapore.

12 land vurderer nå nøytrale tobakkspakker. Irland, England og Frankrike vil innføre det i mai, og trues med rettssak av fire tobakksselskaper. Dommen i Singapore kan ha minsket kraftig tobakksindustrien sjanse til å vinne.

Det er flere betenkeligheter med å gjøre e-sigarettene lett tilgjengelige:

Nikotinen. Enda et produkt i lovlig salg som lenker deg til nikotinavhengighet.

Ikke effektive til røykekutt. En stor studie, publisert i The Lancet Respiratory Medicine i januar, viser at sjansene for å lykkes med røykekutt synker 28 prosent når man går via e-sigaretter. Det er merkelig at Karl Erik Lund, nå forskningsleder ved Folkehelseinstituttet, mistenkeliggjør de meget anerkjente forskerne bak studien som «kontroversielle». Det er Lund som er kontroversiell, fordi han i mange år har vært aktivist for snus som middel til røykestopp, stikk i strid med råd fra WHO, EU og fem nordiske helsedirektører.

Fristende for unge. Elegant design, nye smaksvarianter, rykter om at de er mindre farlige enn vanlige sigaretter, kan gjør dem svært fristende for ungdom, som ellers ikke ville røykt. Vi kan få samme utvikling som med snusen.

Ulykker med nikotinvæske. Den flytende nikotinen i beholderne til e-sigarettene er høykonsentrert og svært giftig. De 271 forgiftningene blant amerikanske barn og voksne i 2011, har økt til 3783 på tre år. Ny USA-lov vil kreve nye, barnesikre nikotinflasker.

Fylle dem med dop? De kan bli en innfallsport til narkotiske stoffer. Det blir vanskelig å kontrollere at brukerne ikke fyller ampullene til e-sigarettene med dop.

Dampen. Nye undersøkelser viser at dampen fra e-sigarettene inneholder stoffer som kan føre til kreft, skade immunsystem og hjerneutvikling. Det gjelder også e-sigaretter uten nikotin.

Mens EU valgte å forby snus, sa vi: Ja takk. Karl Erik Lund ser en fordel i at mange har gått over fra røyk til snus, som bare har 30 kreftframkallende stoffer. Røyken har 60. De fem nordiske helsedirektørene advarte i 2008 mot kreftfaren i snus, og skrev: «Bare røykestopp redder liv ... snus redder bare tobakksindustrien.» Professor Maja-Lisa Løchen viser at snus øker risikoen for kreft i spiserør og i bukspyttkjertel. Den siste kreftformen har svært høy dødelighet.

Vi har på få år fått 500000 snusere, hvorav mange er barn og unge som aldri har røykt. Svenske undersøkelser viser at snus gir enda større nikotinavhengighet enn røyking, og at mange fortsetter med både snus og røyk. Det er et stort problem at Norge har fått så mange nikotinavhengige ungdommer.

WHO anklager Norge for beskytte barn dårlig mot passiv røyk. 100000 norske barn utsettes årlig, i hjem og i bil. Barn i mammas mage er ikke regnet med, selv om fosteret er utsatt. Når en gravid røyker, tar barnets blod opp dobbelt så mye giftig kullos som mors blod, og kullosen blir der lenger. Nikotinen gjør at fosteret får mindre blodtilførsel, surstoff og næring.

La oss tilby gratis røykesluttkurs for gravide og blåse liv i Lov om produktkontroll. Den ble vedtatt i 1976 for å hindre salg av helsefarlige varer, men man gjorde et unntak for tobakk. Unntaket er nylig fjernet og man har nå en mulighet til å gjøre «skaden» god igjen ved, omsider ... å utvise tobakk fra matvarebutikker til apotek og butikker for spesielt interesserte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer