DEBATT

Mest effektivt å forebygge

Nye undersøkelser viser at dampen fra e-sigarettene inneholder stoffer som kan føre til kreft.

KRITISK: E-sigaretter ser mer og mer ut som vanlige sigaretter. Kronikkforfatteren mener det er flere betenkeligheter med å gjøre dem lett tilgjengelige. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: E-sigaretter ser mer og mer ut som vanlige sigaretter. Kronikkforfatteren mener det er flere betenkeligheter med å gjøre dem lett tilgjengelige. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å utvikle medisiner mot kreft er tidkrevende, komplisert og svært dyrt. Cellegiftbehandling er stort sett som for 20 år siden, selv om noen nye medisiner skreddersys til pasienten.

Det er billigere, mer effektivt å forebygge kreft. Ca 40 prosent av årsakene er ukjente, men mange er kjente: Forurensning av luft og vann, asbest, radon, nikkel, kvikksølv, kjemikalier, stråling, for mye sterk sol uten solfaktor. Å spise mye bearbeidet rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft noen få prosent, men røyking øker risikoen for lungekreft med 2000 prosent! Livslang røyking rager derfor som et fyrtårn over alle andre årsaker.

I Norge er lungekreft den krefttypen som tar livet av flest personer. 3000 norske kvinner og menn får årlig lungekreft; mer enn 2000 av dem dør av det. Drøyt 80 prosent av tilfellene skyldes røyking. Blant kvinner er problemet fortsatt økende.

WHO understreket nylig at tobakk er den viktigste årsak til kreft. Forskere mistenker at det radioaktive Polonium 210 kan være en årsak til lungekreft.

I 2011 ble det avslørt at tobakksfabrikantene helt siden 1959 har visst at sigaretter inneholder Polonium 210. De valgte å holde det hemmelig, av redsel for mindre fortjeneste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer