PÅ OFFISIELT BESØK: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, her på frokostmøte i regi av tenketanken Civita. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅ OFFISIELT BESØK: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, her på frokostmøte i regi av tenketanken Civita. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Kalddusj til frokost

Thorbjørn Jagland prøver å være morsom.

Kommentar

Europarådets generalsekretær er på offisielt besøk i Norge. Det er alvor når Thorbjørn Jagland kommer til gamle trakter, Stortinget og regjeringskontorer, omgitt av en hel delegasjon juridiske eksperter. Han skal belære oss om flyktningrett og diverse konvensjoner som faktisk har forrang over norske lover. Det er kaos i Europa nå.

Men på Civita-frokosten har Jagland fått beskjed om å være morsom. Han forteller om en saudiarabisk FN-ambassadør, blant innvidde kalt «Parodi», som i kvinneåret 1976 ikke kunne skjønne vitsen med å mase om stemmerett for kvinner. I hans hjemland hadde jo ikke mennene heller stemmerett.

- Sånn er det fortsatt. I Europas nabolag, sier Thorbjørn Jagland.

Morsommere blir det ikke. Det er ikke lett å gjøre seg lystig over den arabiske våren som feilet, som medførte borgerkrig, terror, bomber og flukt fra Europas nabolag. Flyktningstrømmen møter et Europa der landene nå handler i panikk i et kappløp mot bunnen, der landene kappes om å innføre de trangeste portene. Jagland minner om at alle tiltak som landene nå innfører på egen hånd, må være i tråd målsettingen til både Genèvekonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) - å gi beskyttelse. To prinsipper trumfer alt:

•Det er ikke anledning til å foreta kollektive utsendelser.

•Hvert enkelt individ har rett til å få prøvet sin sak.

Europarådets medlemsstater er juridisk forpliktet til å forholde seg til rettspraksis i menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Domstolen står for den eneste reelle gjennomføring av den universelle menneskerettighetskonvensjonen. FN har ikke noe organ med tilsvarende myndighet. Dette er verdt å merke seg når panikken og hastverksløsningene preger dagens flyktningpolitikk. Men Jagland har rett når han fastslår at mange ser på EMD som en domstol for «odde minoriteter». Han tror at EMD aldri ville blitt opprettet i dag. Til det består Europa av altfor sterke nynasjonalistiske krefter.

- Tyrkia har huset 2,5 millioner flyktninger i fem år nå. Hellas, som er på konkursens rand, er i ferd med å bli en eneste stor flyktningleir. Og så hevder vi at den norske velferdsstaten bryter sammen om vi får 30000 flyktninger hit? sier Jagland som peker på en stoltere fortid i Europa. Etter første verdenskrig fikk 500000 statsløse - armenere, russiske flyktninger m.m. - utstedt såkalte Nansen-pass, et reisedokument som var anerkjent av 52 land. Det er et tankekors at Europa, som nå definerer seg som kriserammet, aldri har vært rikere - og aldri så preget av manglende solidaritet. Thorbjørn Jagland kaller det en tragedie. Det er alt annet enn morsomt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.