Aldri før har så mange små barn gått i barnehage, og aldri før har det vært brukt så mye antibiotika til barn. Barn trenger mer tid til å bli friske.
Små barn har et immunforsvar som ikke er ferdig utviklet, og de har heller ikke en forståelse av god hygiene som kan hjelpe dem å unngå smitte. Et stort antall barn pådrar seg smitte i barnehagen. Smitten sprer seg ofte videre til et stort antall søsken og foreldre, og svært mange arbeidsgivere blir berørt av at ett barn først tok med seg smitten inn i barnehagen.
Det er svært vanlig med luftveisinfeksjoner hos barnehagebarn. En undersøkelse ved 22 barnehager i Oslo og Akershus i 2003 viste at de undersøkte barnehagebarna i gjennomsnitt hadde hatt sju infeksjoner hver i løpet av det siste året. Dette tallet er sannsynligvis ikke blitt lavere nå. Tidligere var hovedregelen at en forkjølelse varte ei uke. Nå sier man at en forkjølelse normalt varer tre uker.
Når barna ikke får sjansen til å ta det med ro når de er syke, varer sykdomsperioden lengre, og dette regnes nå som det normale. Sju ganger tre uker hvert år betyr mange uker og måneder der barna er slitne og i dårlig form. I tillegg er det mange som pådrar seg komplikasjoner i form av ørebetennelser, bihulebetennelser, bronkitt og lungebetennelse når ikke forkjølelsen får sjansen til å slippe taket.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger