KOMMENTARER

Vårt (lille) land

Pressestøtten er omdiskutert. Det blir ikke bedre av at den kristne avisa Vårt Land gjør hva den kan for å undergrave ordningens legitimitet.

PRESSESTØTTESANKER:  i løpet av kort tid har det inntruffet to episoder som på ulik måte viser hvor langt Vårt Land er villig til å gå for å tilpasse seg de mulighetene som byr seg når statskassa er i nærheten. Her avtroppende redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
PRESSESTØTTESANKER: i løpet av kort tid har det inntruffet to episoder som på ulik måte viser hvor langt Vårt Land er villig til å gå for å tilpasse seg de mulighetene som byr seg når statskassa er i nærheten. Her avtroppende redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Medlemsjuks for å tappe rause, offentlige støtteordninger er et velkjent fenomen i Norge. I farten kommer jeg på AUF-saken fra 1998, SOS rasisme-saken som nå går for retten i Stavanger med åtte tiltalte og historien om medlemsjukset i Den katolske kirke som vel også havner i retten. Det disse sakene har til felles er lysten til å tøye grensene i den hensikt å hente ut mer statsstøtte enn man egentlig har krav på. 

I en litt annen, men beslektet kategori, finner vi den kristne avisa Vårt Land, som baserer hele sin forretningside på å maksimere statsstøtten. Vårt land er en del av Mentor Medier som også eier Dagsavisen. Til sammen hentet dette konsernet ut ca. 85 millioner i pressestøtte til sine to aviser i fjor. Det utgjør ca. 35 prosent av den totale pressestøtten i landet. Eller for å si det på en annen måte: Staten subsidierer hvert abonnement på disse to avisene med nærmere 2000 kroner pr. år. 

De omdiskuterte medietallene som ble lagt fram inneværende uke har to sentrale formål: De skal så godt som mulig gi markedet — særlig annonsørene - en pekepinn om de ulike medienes posisjon. Tallene brukes i konkurransen mellom de ulike mediehus, og skal gi informasjon om styrkeforhold på ulike plattformer. Opplagstallene er dessuten viktigste kriterium når Medietilsynet fordeler pressestøtten. Avisenes opplagstall er bestemmende for hvor mye de såkalte nr.2-abonnementsavisene og de meningsbærende avisene skal ha i pressestøtte. Men i løpet av kort tid har det inntruffet to episoder som på ulik måte viser hvor langt Vårt Land er villig til å gå for å tilpasse seg de mulighetene som byr seg når statskassa er i nærheten. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer