KOMMENTARER

Anundsens tankepoliti

Regjeringens forslag til mer drastiske overvåkingsmetoder, går på sjelen løs.

OVERVÅKER:  Justisminister Anders Anundsen la i dag frem forslag om nye fullmakter til overvåking. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVERVÅKER: Justisminister Anders Anundsen la i dag frem forslag om nye fullmakter til overvåking. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Venstres justispolitiske talsperson, Iselin Nybø, hørtes nesten rystet ut i sin omtale av justisminister Anders Anundsens ønske om å gi PST utvidete fullmakter til å bekjempe terror og ekstremisme.

Frp nærmer seg sjelen, sa Nybø om lovforslagene Anundsen la fram i formiddag. Hun siktet særlig til forslaget om å tillate såkalt keylogging, en metode som gjør det mulig å lese av data direkte fra tastaturet selv om teksten verken er lagret eller sendt. Hun sammenliknet det med overvåking av tanker, og det smaker unektelig av tankepoliti i regimer vi ikke liker.

Anundsen forsikrer selvfølgelig at metoden bare vil tas i bruk når det er skjellig grunn til mistanke om alvorlig kriminalitet med strafferamme over ti år. Men her beveger vi oss inn i et landskap hvor ytringer kan overvåkes uten en gang å være kommunisert. Begrunnelsen for forslaget er blant annet at kriminelle kan kommunisere på denne måten uten å snakke sammen. PST har ønsket seg en slik lovendring lenge.

Det er grunn til å være kritisk til enhver utvidelse av PSTs fullmakter, fordi det i sin natur utfordrer personvern, ytringsfrihet og rettssikkerhet. I de seinere år har vi dessuten sett en utvikling, hvor skillet mellom politimetoder og etterretning overfor egne borgere er i ferd med å bli mer uklar, for ikke å si viskes ut. Det er en utvikling både sivile fagmiljøer og domstoler har advart sterkt mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer