DEBATT

Ikke bruk Breivik som sponsorobjekt

Anders Behring Breivik skylder milliarder av kroner i erstatning, og har naturligvis ikke penger til å betale dyre advokatregninger av egen lomme.

STATEN BETALTE: Geir Lippestad forsvarte Anders Behring Breivik på statens regning, men når straffesaken nå er ferdig må han selv betale selv. Hvorfor får han likevel gratis advokathjelp? spør artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATEN BETALTE: Geir Lippestad forsvarte Anders Behring Breivik på statens regning, men når straffesaken nå er ferdig må han selv betale selv. Hvorfor får han likevel gratis advokathjelp? spør artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fordi Petter Northug er kjendis, sponser skiprodusenten Fischer ham med gratis ski. Fordi Anders Behring Breivik er kjendis, sponser advokater ham med gratis advokathjelp. Breivik er kjent for å ha likvidert 77 personer. Advokater burde ikke bruke Breivik som sponsorobjekt.

Alle som blir tiltalt for å gjort noe straffbart, har rett på forsvarer betalt av det offentlige. Da Lippestad var Breiviks forsvarer i Oslo tingrett i 2012, var det staten som betalte Lippestad. Men når straffesaken er ferdig har ikke vedkommende lenger rett på at staten betaler advokathjelp. Hvis fangen for eksempel ikke får helsehjelp i fengselet eller mener seg utsatt for ulovlig isolasjon, må fangen selv betale for advokathjelp.

Breivik skylder milliarder av kroner i erstatning, og har naturligvis ikke penger til å betale dyre advokatregninger av egen lomme. Likevel har Breivik blitt gitt det som må være uker og måneder med gratis advokattimer, for eksempel i forbindelse med at han anmeldte Ila fengsel. Tidligere var det Geir Lippestad og andre advokater ved Lippestads kontor som tok regningen. Da Øystein Storrvik i 2015 tok over som Breiviks advokat, bekreftet Lippestad at de hadde bistått Breivik gratis siden straffesaken var ferdig. Jeg antar at det er Storrvik som tar regningen i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer