<strong>STATEN BETALTE:</strong> Geir Lippestad forsvarte Anders Behring Breivik på statens regning, men når straffesaken nå er ferdig må han selv betale selv. Hvorfor får han likevel gratis advokathjelp? spør artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATEN BETALTE: Geir Lippestad forsvarte Anders Behring Breivik på statens regning, men når straffesaken nå er ferdig må han selv betale selv. Hvorfor får han likevel gratis advokathjelp? spør artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Ikke bruk Breivik som sponsorobjekt

Anders Behring Breivik skylder milliarder av kroner i erstatning, og har naturligvis ikke penger til å betale dyre advokatregninger av egen lomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fordi Petter Northug er kjendis, sponser skiprodusenten Fischer ham med gratis ski. Fordi Anders Behring Breivik er kjendis, sponser advokater ham med gratis advokathjelp. Breivik er kjent for å ha likvidert 77 personer. Advokater burde ikke bruke Breivik som sponsorobjekt.

Alle som blir tiltalt for å gjort noe straffbart, har rett på forsvarer betalt av det offentlige. Da Lippestad var Breiviks forsvarer i Oslo tingrett i 2012, var det staten som betalte Lippestad. Men når straffesaken er ferdig har ikke vedkommende lenger rett på at staten betaler advokathjelp. Hvis fangen for eksempel ikke får helsehjelp i fengselet eller mener seg utsatt for ulovlig isolasjon, må fangen selv betale for advokathjelp.

Breivik skylder milliarder av kroner i erstatning, og har naturligvis ikke penger til å betale dyre advokatregninger av egen lomme. Likevel har Breivik blitt gitt det som må være uker og måneder med gratis advokattimer, for eksempel i forbindelse med at han anmeldte Ila fengsel. Tidligere var det Geir Lippestad og andre advokater ved Lippestads kontor som tok regningen. Da Øystein Storrvik i 2015 tok over som Breiviks advokat, bekreftet Lippestad at de hadde bistått Breivik gratis siden straffesaken var ferdig. Jeg antar at det er Storrvik som tar regningen i dag.

Det er mange gode argumenter for at fanger i norske fengsler fortjener advokathjelp betalt av fellesskapet når de sitter i fengsel. Når en fange ikke får møte sine barn, ikke får helsehjelp eller utsettes for isolasjon har det stor velferdsmessig betydning for fangen. Da jeg jobbet i Juss-Buss i 2011 ga vi det året bistand i over 500 saker om fengselsrett. Dette gjør Juss-Buss gratis fordi fangene fortjener hjelpen, og fordi staten ikke dekker regningen.

Hvorfor mener jeg da at advokatene Storrvik og Lippestad med flere ikke burde gi, eller burde ha gitt, Breivik den omfattende sponsingen av gratistimer? Er det ikke bra at i det minste en fange får den hjelpen flere burde fått?

Vel, disse advokatene har ikke bistått i de over 500 årlige sakene Juss-Buss bistår i, selv om også disse fangene har store behov for hjelp. Det er veldig vanskelig å se noen annen avgjørende grunn til at disse advokatene nettopp har bistått Breivik gratis i nå tre-fire år, enn at Breivik har gjort seg til kjendis ved å sprenge regjeringskvartalet og likvidere 77 voksne og barn. (Det må nevnes at mange advokater, sikkert også Lippestad og Storrvik, gjør mye gratisarbeid for andre fanger også, og fortjener honnør for det.)

En fanges tilgang på advokathjelp burde ikke bestemmes ut ifra om vedkommende kan være sponsorobjekt for advokatens virksomhet, og særlig ikke når årsaken til fangens verdi som sponsorobjekt skyldes brutaliteten i hans straffbare handling. Hvis markedsføring av egen advokatvirksomhet har tjent som motivasjon, burde ikke Lippestad og hans kontor ha bistått Breivik i det omfanget de gjorde, og Storrvik burde ikke i dag føre Breiviks søksmål mot staten uten betaling.

Red. anm. Begge de nevnte advokatene er forelagt innlegget på forhånd, men vil ikke kommentere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer