DEBATT

Politisk skyttergravskrig om eldreomsorg

Utfordringene vi står foran er for store til at vi kan la ideologiske kjepphester og myter om private tilbydere prege samfunnsutviklingen.

PRIVAT ELLER OFFENTLIG? 80 prosent av innbyggerne i Oslo mener at private i samme eller større grad enn i dag skal levere tjenester til norsk helsevesen i tiden framover, viser en undersøkelse utført av Opinion. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
PRIVAT ELLER OFFENTLIG? 80 prosent av innbyggerne i Oslo mener at private i samme eller større grad enn i dag skal levere tjenester til norsk helsevesen i tiden framover, viser en undersøkelse utført av Opinion. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ideologiske kjepphester går ofte i veien for kloke løsninger. Debatten om private aktører i eldreomsorgen er et eksempel på dette.

Den burde handlet om hvordan vi skal utvikle flere og bedre tjenester til glede for brukerne og samfunnet, men bærer i stedet preg av en politisk skyttergravskrig om de private aktørenes rolle.

Ifølge SSB vil antallet som er 67 år og eldre i Norge kunne fordobles fra år 2000 til 2050, og vi kan få seks ganger så mange innbyggere over 90 år. For best å møte ei framtid hvor det blir stadig flere eldre, færre yrkesaktive bak hver pensjonist og lavere oljeinntekter, konkluderer Produktivitetskommisjonen i sin siste rapport med at ressursene i offentlig sektor må brukes mer effektivt.

De peker blant annet på at økt bruk av konkurranse i helse- og omsorgssektoren vil være positivt, da det skaper økt bevissthet om kostnadene og mer effektiv bruk av ressursene i offentlig sektor.

En befolkningsundersøkelse Opinion har utført på oppdrag fra Spekter viser at folk flest er enig med ekspertene i kommisjonen. Hele 80 prosent av innbyggerne i Oslo mener at private i samme eller større grad enn i dag skal levere tjenester til norsk helsevesen i tiden framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer