DEBATT

Legalisering ingen løsning

En grunnleggende spilleregel er at man følger samfunnets lover.

ÅPEN RØYKING: Bør dette være lov i Norge? Bildet er fra en coffee shop i Amsterdam, der bruken av marihuana er legalisert for byens egne innbyggere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅPEN RØYKING: Bør dette være lov i Norge? Bildet er fra en coffee shop i Amsterdam, der bruken av marihuana er legalisert for byens egne innbyggere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sturla Haugsgjerd oppfordrer i en kronikk i Dagbladet søndag 6. mars at de som har en far, mor, datter, kone, sønn, venn eller kjæreste som har blitt kneblet, stigmatisert, fengslet, torturert eller mistet livet som følge av dagens forbudspolitikk må ta kontakt med ham, slik at våre stemmer kan bli hørt på den internasjonale ruspolitiske arenaen.

Nå har det seg slik at jeg er i den kategorien. Min adoptivdatter er offer for en av narkotikaprodusentenes landminer i Colombia, og min kone er blant de seks millioner colombianere som har måttet flykte fra sine hjem på grunn av de samme gruppene. Så her er mine kommentarer til Haugsgjerd:

Til «Ekko» på NRK tidligere i vinter uttalte du at 90 prosent av narkotikabrukerne ikke trenger noen hjelp og heller ingen formaninger. De klarer seg helt fint, de har bare valgt et annet rusmiddel enn alkohol.

Problemet med resonnementet er at det ikke er slik verden fungerer. En grunnleggende spilleregel på denne skjøre skorpa vi kaller sivilisasjon, er at man følger samfunnets lover. Hvis man er uenig, må man følge vanlig demokratisk prosedyre for å søke å endre dem. Hvis man ønsker å bruke en forbudt substans, og særlig hvis man tilhører de «90 prosent» som ikke er avhengige, må man rett og slett la være inntil det eventuelt blir tillatt. Med viten og vilje å finansiere en slik morderisk industri er dypt egoistisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer