DEBATT

Brevet fra Breivik

Breivik hevder at brev hvor han tar avstand fra straffbare handlinger blir beslaglagt.

STATSVITER:  Ingeborg Kjos har forsket på ekstremisme - og har fått brev fra terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Privat
STATSVITER: Ingeborg Kjos har forsket på ekstremisme - og har fått brev fra terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag mottok jeg et brev fra Anders Behring Breivik. Brevet var sendt til Justisdepartementet og Sivilombudsmannen, med kopi til politiske partier, medier og en rekke personer som har forsket på ekstremisme (deriblant undertegnede). Brevet er datert 18.08.14, men kom fram først nå, over halvannet år for seint.

Dette kan skyldes det samme strenge brevkontrollregimet som Breivik tar opp i brevet, som også er tema i den pågående rettssaken. Hadde Breivik oppfordret til vold, hadde fengselet hatt grunn til å holde brevet tilbake, men Breivik gjør faktisk det motsatte; han tar eksplisitt avstand fra vold. I brevet hevder han også at brev hvor han tar avstand fra straffbare handlinger blir beslaglagt. Han forteller om opp mot 20 måneders behandlingstid på brevkontrollen.

I brevet skriver Breivik: «Hjertet mitt som eks-militant gråter for det barbariet jeg gjennomførte 22/7». Han skriver at han ikke lenger støtter manifestets oppfordring om bruk av vold. Nå vil han altså ha oss til å tro at han har forkastet de 500 sidene han skrev med voldsoppfordringer i sitt eget manifest. Han påstår nå at han kjemper for «demokratisk fascisme», noe som lyder som en selvmotsigelse. Det er nærliggende å tro at Breivik har «konvertert» fra militant til demokratisk kamp av taktiske årsaker. I fengselet har han dessuten ingen andre våpen enn pennen tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer