DEBATT

USA — et demokrati i forfall

Allerede i samfunnsfag på ungdomsskolen bør elevene ha forstått hvor elendig det amerikanske valgsystemet er.

FÅR OPPMERKSOMHET. En voksende Bernie Sanders-kampanje opplevde mer eller mindre stillhet fra media før jul. Han hadde 1/6 av tv-tiden til Hillary Clinton (til venstre), og enda mindre sammenligna med Donald Trump (til høyre), skriver artikkelforfatteren.Foto: AFP / NTB Scanpix
FÅR OPPMERKSOMHET. En voksende Bernie Sanders-kampanje opplevde mer eller mindre stillhet fra media før jul. Han hadde 1/6 av tv-tiden til Hillary Clinton (til venstre), og enda mindre sammenligna med Donald Trump (til høyre), skriver artikkelforfatteren.Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er mange som har fulgt årets amerikanske primærvalg tett. Rike Bush, gale Trump, søvnige Carson, berømte Clinton og radikale Sanders har gjort valgkampen mer underholdende enn noen kunne ane. Så flott med et levende demokrati som kan engasjere så mange, tenker sikkert noen. Sannheten er at USA knapt er demokratisk.

Det er ikke noe nytt at USA som demokrati har utfordringer. Men valget i 2016 har gjort det klarere enn noen gang. Selve valgsystemet har store utfordringer. De demokratiske verdiene mangler dessuten blant både etablerte i Demokratene, og ikke minst i amerikansk media. Utenifra kan det høres ut som konspirasjonstenkning. For oss som følger valget tett er problemene klinkende klare.

Denne artikkelen blir publisert i samarbeid med Manifest tidsskrift.

Første gangen jeg registrerte mangler ved demokratiet over dammen, var da Al Gore i 2000 tapte valget mot George W. Bush. Florida var den ekstra tyngden på den republikanske vektskålen. I delstaten var det nesten seks millioner som stemte, og Bush vant med en margin på 537 velgere. Det ble krevd omtelling av stemmene, men en høyesterett med flertall av republikanske dommere sto i veien. Dessuten haglet anklagene rundt valget. Blant annet at titusenvis av afroamerikanere skal ha blitt fratatt stemmeretten grunnløst i forkant av valget. Bush ble president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer