DEBATT

Jeg nektes en del av min identitet

Er det ikke rart at mine søskenbarn som er født i Australia har flere rettigheter i Norge enn det jeg har, som er født her?

MED FAMILIEN: Artikkelforfatteren vil gjerne høre til både Norge og Australia. Her er hun med sine søsken i Australia. Fra venstre Kevin, Yvonne, Anita, Jannicke og Sandra. Foto: Privat
MED FAMILIEN: Artikkelforfatteren vil gjerne høre til både Norge og Australia. Her er hun med sine søsken i Australia. Fra venstre Kevin, Yvonne, Anita, Jannicke og Sandra. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen angående dobbelt statsborgerskap har blitt framlagt på Stortinget. Flertallet var imot, likevel ønsker de at det blir foretatt en ny utredning der Stortinget ber regjeringen utede hvordan hovedregelen om ett statsborgerskap slår ut i praksis. På grunnlag av dette ønsker jeg å fortelle min historie, og hvordan denne saken påvirker meg personlig.

Jeg er en 20 år gammel jente som er født i Norge med en norsk mor og en australsk far. Jeg er altså halvt norsk og halvt australsk av blod, men ikke på papiret. Hvorfor er jeg ikke det? Jeg er rett og slett bare norsk på grunn av den norske loven. I Norge tillates dobbelt statsborgerskap om du får to statsborgerskap automatisk med fødselen. For å få australsk statsborgerskap når du er født i utlandet med én australsk forelder må du gjennom en formalitet hvor du søker først. Problemet er at hvis du er norsk og søker om et annet statsborgerskap, så mister du ditt norske.

Jeg satt som publikum under høringen angående dobbelt statsborgerskap. Der kom det frem at 85 prosent av barn som er født i Norge hvor en av foreldrene er utenlandsk får automatisk dobbelt statsborgerskap ved fødsel. Det er bare 26 land som ikke har dette og der du må søke om det, og da altså mister ditt norske. Dette kaller jeg forskjellsbehandling på det sterkeste! De 85 prosentene får beholde begge statsborgerskap, men på grunn av en formalitet nektes jeg det samme. Vi er jo i samme situasjon, med én utenlandsk forelder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer