DEBATT

De som tror at Breivik ikke lider tar feil

Problemet er at Breivik uttrykker lidelsen sin på en måte som ikke fanges særlig bra opp i diagnosemanualene.

I RETTEN: Anders Behring Breivik føres ut av den provisoriske rettssalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik føres ut av den provisoriske rettssalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fengselsdirektøren ved Ila, Knut Bjarkeid, uttalte til Dagbladet torsdag at han ikke ville kommentere Anders Behring Breivik, da han var «opptatt av dem som lider». Bjarkeid har et viktig poeng som han vil ha fram, nemlig at det finnes flere som har det vel så vanskelig som Breivik, men som ikke får hjelp. Problemet er bare at han i sin relative uvitenhet om ulike måter å uttrykke lidelse på kaster sin mest berømte baby ut med badevannet.

Og visst ser det stygt ut når mennesker i kjelleren på Ila smører avføring utover veggene og ikke lenger er orientert for verken seg selv, tid, eller sted. Men den som tror at Breivik ikke lider har selv gjort seg utilgjengelig for den dokumenterte smerte som ble Anders til del fra han var bitte liten. Problemet er at Breivik, og mange med ham, uttrykker lidelsen sin på en måte som ikke fanges særlig bra opp i diagnosemanualene.

Den type grunnleggende relasjonelle og emosjonelle mangler som Breivik fikk utvikle fører nemlig som oftest til at den det gjelder til slutt ender opp med å snakke et språk som andre ikke kjenner. Det er min jobb å forske på slike ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer