DEBATT

De som tror at Breivik ikke lider tar feil

Problemet er at Breivik uttrykker lidelsen sin på en måte som ikke fanges særlig bra opp i diagnosemanualene.

I RETTEN: Anders Behring Breivik føres ut av den provisoriske rettssalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik føres ut av den provisoriske rettssalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fengselsdirektøren ved Ila, Knut Bjarkeid, uttalte til Dagbladet torsdag at han ikke ville kommentere Anders Behring Breivik, da han var «opptatt av dem som lider». Bjarkeid har et viktig poeng som han vil ha fram, nemlig at det finnes flere som har det vel så vanskelig som Breivik, men som ikke får hjelp. Problemet er bare at han i sin relative uvitenhet om ulike måter å uttrykke lidelse på kaster sin mest berømte baby ut med badevannet.

Og visst ser det stygt ut når mennesker i kjelleren på Ila smører avføring utover veggene og ikke lenger er orientert for verken seg selv, tid, eller sted. Men den som tror at Breivik ikke lider har selv gjort seg utilgjengelig for den dokumenterte smerte som ble Anders til del fra han var bitte liten. Problemet er at Breivik, og mange med ham, uttrykker lidelsen sin på en måte som ikke fanges særlig bra opp i diagnosemanualene.

Den type grunnleggende relasjonelle og emosjonelle mangler som Breivik fikk utvikle fører nemlig som oftest til at den det gjelder til slutt ender opp med å snakke et språk som andre ikke kjenner. Det er min jobb å forske på slike ting.

For når Breivik soler seg i glansen av sin fiktive organisasjon, hvor han til og med er leder, så har han tilhørighet. Og når han kommer med sine, for andre, latterlige og krenkende krav, så forsøker han å tilfredsstille sitt grunnleggende menneskelige behov for innflytelse eller påvirkningsmulighet. Det er så banalt som det er vanskelig.

Og paradokset er at han aldri vil oppnå det han trenger med sin maladaptive måte å mestre på, nemlig å bombe og skyte de som er en del av det styrende fellesskapet. Mange har de samme problemene, men Breivik sprengte skalaen for hvordan han forsøkte å løse dem. Systemet har åpenbart sviktet i sin manglende intervensjon overfor lille Anders. Skal vi svikte ham også nå?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer