DEBATT

Tror du kildesorting hjelper miljøet? Tro om igjen

Å skille papp fra plast i søpla har nesten ingen miljøgevinst, men det er ikke så populært å si høyt.

MORSOM, MEN IKKE NØDVENDIG: Atle Antonsen er leid inn for å få deg til å sortere søpla. Han er jo morsom, men budskapet er veldig uvesentlig, sånn egentlig. Foto: Grønt punkt, skjermpdump
MORSOM, MEN IKKE NØDVENDIG: Atle Antonsen er leid inn for å få deg til å sortere søpla. Han er jo morsom, men budskapet er veldig uvesentlig, sånn egentlig. Foto: Grønt punkt, skjermpdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De som ikke driver kildesortering får klar beskjed om å «ta seg sammen» av Atle Antonsen i nye holdningsskapende kampanjer. Videosnuttene med Antonsen er morsomme, men er en klar latterliggjøring av dem som lar være å skille plast fra papp i søppelbøtta.

Det selvsagt fint å drive kildesortinger, bevares, men vit at du ikke hjelper miljøet der du står og stapper melkekartonger inni hverandre så såpevannet flyr veggimellom. Kildesortering og gjenvinning av plast fra husholdninger sparer 0,09 prosent av samlede norske klimautslipp, ifølge tall fra Aftenposten. 

Visstnok behøves flere hundre år med kildesortering av plast for å spare inn utslippene fra en flyreise tur-retur Oslo-San Francisco, regnet per person. 

Altså er klimaeffekten lik null. Du kan kildesortere så mye du bare vil, hver bidige dag livet gjennom, men én ferietur med familien, og det hele var nær sagt meningsløst. 

Det rare er hvor lite politisk korrekt det er å påpeke dette. De som ikke kildesorterer er nesten blitt den nye røykeren. De må snike seg rundt, kaste søpla etter solnedgang og lyve sine nærmeste rett opp i ansiktet. Alt for å ikke være «han fyren».

Jeg har selv fått ei skyllebøtte - på min egen fest - da jeg nærmet meg pære full og kom i skade for å blande plast og papp. Den fornærmede part, ei venninne med sterke MDG-sympatier, lurte på om jeg virkelig sto der og ødela kloden vår framfor øynene på henne. Hun var illsint.  

Jeg krøp til korset umiddelbart, for neimen om jeg vil ha klodens død på min kappe. Vi har jo bare én av dem, og så videre. Men jeg visste min grønne venn hadde feil. Om kloden ødelegges, så er det av helt andre saker enn melkekartonger og servelatpakker i samme pose. 

Men jeg turde ikke si det høyt, jeg ville ikke fortelle dem at kildesortering omtrent er et spill for galleriet. Jeg ville ikke være «han fyren».

En kan selvsagt hevde at resirkulering kan ha positive effekter på resten av livsførselen vår, at vi blir mer åpne for en klimavennlig livsstil, og det er bra.

Men om en først skal leie inn Atle Antonsen for å peke på nordmenns dårlige vaner kunne en heller tatt tak i noe mer betydningsfullt. 

Og la oss som ikke kildesorterer få være i fred.

Ta heller røykerne, de dreper oss, jo!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer