DEBATT

Vi lot fanatismen gro

Terroren har igjen rammet i hjertet av Europa. Terroristene angriper «myke mål» for å skape mest mulig død og lidelse. Hensikten er å spre frykt og skape splittelse.

INTEGRERING: Manglende integrering er også en årsak til terroren, skriver Mahmoud Farahmand fra LIM.  Foto: Lars Ravn
INTEGRERING: Manglende integrering er også en årsak til terroren, skriver Mahmoud Farahmand fra LIM. Foto: Lars Ravn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De som står bak er militante islamister. Det må ikke bortforklares. Selv om et mindretall blant muslimer er terrorister, er det ingen tvil om at terroristene finner motivasjon til å utøve vold i islam.

Terroren har så langt ikke fremprovosert represalier mot muslimer i Europa. Vår frihet er ikke blitt innskrenket som et resultat av volden. Den europeiske demokratiske tradisjon og forankring i menneskerettighetene står fortsatt sterk. Gjennom å drepe uskyldige mennesker og skape kaos truer terroristene våre grunnleggende friheter.

Det er statens ansvar å beskytte sine borgere. Med dagens terrortrussel må det innebære tiltak som vil være krevende, men som samfunn må vi også stille krav til hverandre. Religiøse muslimske miljøer må i større grad ta ansvar for å gi teologisk og ideologisk motstand mot fanatikere som legitimerer vold og terror i islams navn. Det må være et tydelig ansvar for alle å bekjempe hat og antivestlig propaganda — og å bidra til å hindre segregering og utenforskap.

Vi må innse at en naiv og til dels mangelfull integreringspolitikk også er en årsak til terroren vi bevitner i hjertet av Europa. Vi har med åpne øyne latt parallelle samfunn der fanatismen og hatet mot storsamfunnet er i fritt utløp. De som har advart mot utviklingen har selv i stor grad risikert stigmatisering og marginalisering. For å komme ut av denne floken, må vi — muslimer og ikke-muslimer — slå ring om våre felles verdier som ytringsfrihet, likestilling og livssynsfrihet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer