LEDER

Alle må dele regninga

Også pensjonistene må betale.

Oslo, 20131107. Jan Davidsen går av i Fagforbundet. Intervju på kontoret
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20131107. Jan Davidsen går av i Fagforbundet. Intervju på kontoret Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt, forteller leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, til Dagbladet. Pensjonistene må for andre år på rad se kjøpekraften redusert.

Det er selvfølgelig beklagelig at de eldre, som har få muligheter til å spe på inntekten, reelt sett blir fattigere. Det er imidlertid en pris de bør betale. Dagens pensjonister kan ikke være de eneste som skal skjermes for dårlige tider og regningen for pensjonsforpliktelsene vi har påtatt oss.

At pensjonistene får redusert kjøpekraft er en følge av pensjonsreformen, hvis fremste konsekvens var at framtidas pensjonister vil måtte stå mye lenger i arbeid for å få samme pensjon som dagens pensjonister.

Men også dagens pensjonister ble pålagt en kostnad. Ikke så stor som i Sverige, hvor pensjonen følger prisstigningen. Norske pensjonister får nemlig nyte deler av lønnsveksten, men må leve med et fratrekk på 0,75 prosentpoeng. I år med lav eller ingen lønnsvekst kan pensjonistene dermed få redusert kjøpekraft.

Davidsen krever politisk handling for å sikre at ikke pensjonistene risikerer å tape kjøpekraft, noe han har både Frp og SV med seg på. Han viser til at ordningen ble laget med mer positive antakelser om lønnsveksten enn vi ser i dag.

Det er et greit poeng, men at andre antakelser ble lagt til grunn betyr ikke at prinsippet ikke kan forsvares. Når vi diskuterer hvor rettferdig pensjonen er, er det to biter vi må holde orden på. Den ene er hva som er en rettferdig fordeling av pensjonen innad i hver generasjon, den andre omhandler fordeling mellom generasjonene.

Begge disse elementene taler for at dagens pensjonister må bære sin del av byrden når økonomien går dårlig.

Det er allerede skattebetalerne som bærer brorparten av byrden ved pensjonsreformen. Det er ikke rimelig at de skal finansiere enda mer av dagens pensjoner, slik Davidsen, SV og Frp ønsker.

Å endre på avkortingsreglene, er heller ikke rettferdiggjort ut fra et prinsipp om omfordeling mellom pensjonistene. Minstepensjonistene, som er de som har det trangest, er allerede sikret at pensjonen justeres i tråd med lønnsutviklinga.

Og mange av de velbemidla samboende pensjonistene har Frp allerede sikret en gavepakke på 8000 kroner årlig.

Det betyr ikke at regjeringa ikke kan vurdere alternative modeller, som sikrer pensjonistene en mer forutsigbar utvikling, som at pensjonen justeres med 50 prosent prisvekst og 50 prosent lønnsvekst. Men regningen bør ikke tilfalle skattebetalerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer