DEBATT

Mer mistrodd enn voldtektsforbrytere

Ateister må fortie sitt eget livssyn i USA

TRO:  Bernie Sanders? «spiritualitet» handler bare om ting som skjer her på jorda, mellom mennesker.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRO: Bernie Sanders? «spiritualitet» handler bare om ting som skjer her på jorda, mellom mennesker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I januar ble Bernie Sanders spurt om han «tror på Gud». Sanders svarte som følger: «Jeg tror alle tror på Gud på sin måte. For meg betyr det at vi alle er koblet sammen, at alt liv er koblet sammen»

I samme intervju fortalte Sanders at han ikke er involvert i organisert religion på noen måte. I oktober i fjor spurte tv-verten Jimmy Kimmel om det samme. «Jeg er som jeg er. Det jeg tror på, det spiritualiteten min går ut på, er at vi alle er med på dette sammen», svarte den demokratiske presidentkandidaten. Kommentator i Washington Post, Paul Waldman, mener at Sanders, ved å svare på denne måten, er den første seriøse presidentkandidaten i USA som ikke oppgir å tro på den guden de fleste amerikanere tror på. Når Sanders snakker om Gud, snakker han om ting som skjer mellom mennesker her på jorda. Det er et grunnleggende brudd med de monoteistiske religionenes syn på Gud som noe utenforliggende, med en egen vilje, egne ideer og sine egne beslutninger, konstaterer Waldman.

Jeg skal være forsiktig med å si noe definitivt om hva Sanders egentlig tror på, men man kan trygt si at denne måten å definere seg ut av problemet på ville ha fungert godt for en ateist som ønsket å bli president. For hvis du skal ha noe håp om å bli president, må du på en eller annen måte svare bekreftende på at du «tror på Gud». Hvis du slipper bomben og innrømmer at du er ateist eller ikke-religiøs, er du ferdig. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.