DEBATT

Jeg er mektig lei mytene om oppdrettssnæringa

Altfor mange overser fakta i debatten om lakseoppdrett. De foretrekker å leve på inngrodde, følelsesladde myter.

«MEKTIG LEI»: Artikkelforfatteren, som er fiskehelsebiolog og leder et havbruk i Vesterålen, er «mektig lei» av mytene om næringa han jobber i. Foto: Kristoffer Berglund Andeassen
«MEKTIG LEI»: Artikkelforfatteren, som er fiskehelsebiolog og leder et havbruk i Vesterålen, er «mektig lei» av mytene om næringa han jobber i. Foto: Kristoffer Berglund Andeassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er fiskehelsebiolog i Vesterålen, og min jobb er å kontrollere helsen til oppdrettsfisk og ta miljøundersøkelser ved havbruksanlegg. Jeg er stolt av jobben min, men hører til stadighet usanne påstander om det jeg driver med. «Det levende havet er truet» og «kortsiktig grådighet produserer stadig nye miljøproblemer», skriver John Olav Egeland i sitt innlegg 11. mars. «Oppdrettslaksen er proppfull av antibiotika», kan vi lese i kommentarfeltene.

Jeg er mektig lei mytene om næringa jeg jobber i. Selv seriøse mediehus skriver at norsk laks er full av antibiotika. Sannheten er at mindre enn en prosent av norsk laks får antibiotika. Likevel tror 36 prosent av nordmenn at det er for mye antibiotika i norsk laks, ifølge undersøkelser ved Fagskolen for akvakultur. Norske forbrukere er feilinformerte. Aftenposten Innsikt slo opp påstanden i 2014, men måtte senere beklage.

I Egelands kommentar «Med lus i lasten» hevder han at «hensynet til dyrevelferd er det knapt noen som nevner lenger». Det er en myte. Påstanden om at havbruksnæringen gir blanke i fiskevelferd stemmer dårlig med det jeg ser i min hverdag. Helsen til norsk laks er svært god, selv om tabloidiserte overskrifter tyder på noe annet. Jeg besøker havbruksanlegg ukentlig, og møter bare oppdrettere som ønsker at laksen skal være frisk og ha det bra. Alle anlegg i landet får besøk av fiskehelsepersonell minst annenhver måned. Det er frisk fisk de tjener penger på, så at dyrevelferd ikke er viktig, faller på sin egen urimelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer