Jeg er mektig lei mytene om oppdrettssnæringa

Altfor mange overser fakta i debatten om lakseoppdrett. De foretrekker å leve på inngrodde, følelsesladde myter.

«MEKTIG LEI»: Artikkelforfatteren, som er fiskehelsebiolog og leder et havbruk i Vesterålen, er «mektig lei» av mytene om næringa han jobber i. Foto: Kristoffer Berglund Andeassen
«MEKTIG LEI»: Artikkelforfatteren, som er fiskehelsebiolog og leder et havbruk i Vesterålen, er «mektig lei» av mytene om næringa han jobber i. Foto: Kristoffer Berglund AndeassenVis mer
Meninger

Jeg er fiskehelsebiolog i Vesterålen, og min jobb er å kontrollere helsen til oppdrettsfisk og ta miljøundersøkelser ved havbruksanlegg. Jeg er stolt av jobben min, men hører til stadighet usanne påstander om det jeg driver med. «Det levende havet er truet» og «kortsiktig grådighet produserer stadig nye miljøproblemer», skriver John Olav Egeland i sitt innlegg 11. mars. «Oppdrettslaksen er proppfull av antibiotika», kan vi lese i kommentarfeltene.

Jeg er mektig lei mytene om næringa jeg jobber i. Selv seriøse mediehus skriver at norsk laks er full av antibiotika. Sannheten er at mindre enn en prosent av norsk laks får antibiotika. Likevel tror 36 prosent av nordmenn at det er for mye antibiotika i norsk laks, ifølge undersøkelser ved Fagskolen for akvakultur. Norske forbrukere er feilinformerte. Aftenposten Innsikt slo opp påstanden i 2014, men måtte senere beklage.

I Egelands kommentar «Med lus i lasten» hevder han at «hensynet til dyrevelferd er det knapt noen som nevner lenger». Det er en myte. Påstanden om at havbruksnæringen gir blanke i fiskevelferd stemmer dårlig med det jeg ser i min hverdag. Helsen til norsk laks er svært god, selv om tabloidiserte overskrifter tyder på noe annet. Jeg besøker havbruksanlegg ukentlig, og møter bare oppdrettere som ønsker at laksen skal være frisk og ha det bra. Alle anlegg i landet får besøk av fiskehelsepersonell minst annenhver måned. Det er frisk fisk de tjener penger på, så at dyrevelferd ikke er viktig, faller på sin egen urimelighet.

Egeland tegner dramatiske bilder av at havbruksnæringen ødelegger alt liv i hav og fjorder. Dette er mildt sagt overdrevet. Vi har våre problemer, som lus og rømming. Men innad i næringen tar vi utfordringene på største alvor, og investerer enorme ressurser i nye teknologiske løsninger.

Da mener jeg forebyggende tiltak mot lakselus, medikamentfri lusebehandling, sterkere nøter i merdene eller laksemerder til havs. Vi er ikke kapitalistiske kynikere, vi bryr oss om naturen og fisken. Det er i alles interesse at næringen er bærekraftig i lang tid framover. Men la det være sagt: Berettiget kritikk gjør oss bedre, og vi ønsker den velkommen.

Egeland og andre bør lytte til oss i næringen. Vi truer ikke havet. Vi lever for det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.