DEBATT

Progressive ateistar forfektar eit rasjonelt konstruert draumesamfunn

Stereotype haldningar finst hjå alle. Også hjå Aksel Braanen Sterri.

SVART-KVITT: - Sterri tyr til klisjeane og teiknar eit svart-kvitt bilete av religionar og kven dei religiøse er, meiner artikkelforfatteren. Foto: Privat
SVART-KVITT: - Sterri tyr til klisjeane og teiknar eit svart-kvitt bilete av religionar og kven dei religiøse er, meiner artikkelforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», skriv Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 23. mars. Religion er som gift, held han fram, og difor må vi slutte å gje han så stor plass i livet vårt.

Sterri har bestemt seg. Han likar korkje religion eller religiøse, frelse eller frelsarar. Her er inga undring og spørsmål undervegs om religion som fenomen, kva det i røynda er, eller korleis religionen verkar i samfunnet. Tonen hjå Sterri er nedlatande og liknar tonen hjå dei skråsikre og rettruande fanatikarane han paradoksalt nok ynskjer å ta avstand frå. Kvifor lèt Sterri det ateistiske sinnet sitt skygge for ein meiningsfull debatt om eit viktig tema?

Sterri tyr til klisjeane og teiknar eit svart-kvitt bilete av religionar og kven dei religiøse er. Kanskje er det fordi han kjenner så få av dei? Men religionane og dei religiøse er ikkje slik dei ein gong var: Det finst ein flora av trusretningar, her er semje og usemje, konservative og liberale tolkingar. Religionane tek ulike former alt etter kvar dei blir utøvde, i eit spenn mellom religion og regime, mellom folkeleg opprør, frigjering og undertrykking. Kyrkja har vore gjennom store endringar og reformer. Kanskje går ikkje prosessane fort nok, men dei skjer. Heile tida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer