DEBATT

Offerhandlingen til en blodtørstig gud

Terror og selv-offerets politiske psykologi.

BOKAKTUELL: De psykologiske belastninger ved å leve i den permanente fremmedhet som våre samfunn kan by på for muslimer, bør vi oftere ta inn over oss, skriver professor Bernt Hagtvet. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX .
BOKAKTUELL: De psykologiske belastninger ved å leve i den permanente fremmedhet som våre samfunn kan by på for muslimer, bør vi oftere ta inn over oss, skriver professor Bernt Hagtvet. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når sannhetens øyeblikk nærmer seg og null-timen er over dere, åpne ditt bryst og ønsk døden velkommen på Guds vei... la dine siste ord være: «Gud alene er verdig til å tilbe, Muhammed er Guds sendebud».

Deretter, om Gud vil, er møtet i Høyeste Paradis, i selskap med Gud.

Dette er en høysang til den ekstatiske sammensmeltning av universets innerste mening med ditt livs bestemmelse. Kanskje gir dette sitatet oss noe av nøkkelen til å forstå selv-offerets politiske psykologi. Og dermed terrorhandlingens personlige og teologiske grunnlag.

Sitatet viser til en nærstående død som en lykksalig overvinnelse av all jordisk fremmedhet og meningsløshet - i en verden som har skjult og glemt Gud. Vi møter en utopi preget av ekstrem konfliktfrihet, ikke ulik nazismens, men her i form av en religiøs idyll.

Denne tilstand kan bare skapes gjennom en vidtgående gjenerobring av guddoms-mysteriet, så å si. Bare slik kan de troende legge grunnen til en elyseisk hage av rettroenhet.

Eller sagt på en annen måte à la Max Webers klassiske av-tryllingstese i den moderne verden: Idealtilstanden kan bare skapes gjennom en «re-fortrylling» av et avsjelet kosmos. Det må skje en renessanse for religiøs magi og en ny respekt for det uutgrunnelige i menneskelivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer