KOMMENTARER

Å påberope seg gud, gir bare mer blod på hendene

Islamismen er en totalitær politisk bevegelse på linje med nazismen og kommunismen. At den påberoper seg gud gjør saken bare verre.

Å påberope seg gud, gir bare mer blod på hendene
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige århundre ga oss konsentrasjonsleirene, det industrielle folkemordet, leirene i Gulag, kommunismen, fascismen og nazismen. Da Berlinmuren falt i 1989 kunne det se ut som om Europa endelig var blitt kvitt totalitære tanker og styresett. Ja, mer enn det: Demokrati og menneskerettigheter var på frammarsj over hele verden. Da steg en ny totalitær bevegelse fram fra sin skjulte tilværelse: Den politiske islamismen. Først som det autoritære presteskapet i Iran, så som troens krigere i Taliban, som globale terrorister i al-Qaida og til slutt som erobrere og terrorister i den Islamske staten (IS).

Nå foreligger en omfattende analyse av dette fenomenet på norsk i boka «Islamisme. Ideologi og trussel», redigert av professorene Øystein Sørensen og Bernt Hagtvet og historikeren Nik Brandal. Boka er den sjuende i en serie som springer ut av et forskningssamarbeid i «Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati» ved Universitetet i Oslo. Islamisme defineres som en politisk ideologi basert på en intolerant, puritansk og bokstavtro tolkning av islam. Den er antidemokratisk, antisekulær, antivestlig og fiendtlig overfor alle typer vantro. Dens mål er et rent og fullkomment samfunn med tilhørende statsmakt, styrt etter rigide sharialover. Vi snakker om en totalitær og voldelig utgave av islam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer