KOMMENTARER

De kongelige behandler åpenhet som almisser de en sjelden gang gir til folket

Det burde ikke være nødvendig med et graveprosjekt for å finne ut hva kongefamilien koster norske skattebetalere. Det er på tide med full åpning, skriver Geir Ramnefjell.

De kongelige behandler åpenhet som almisser de en sjelden gang gir til folket
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marits eksklusive vesker og kjoler, 40-årsfeiring med privat musikkfestival over to dager, ferie på luksusyacht i Middelhavet. Det er store summer som flyr når debatten om monarkiet, offentligheten og pengebruk dukker opp. De kongelige gjemmer seg bak argumentet om privatlivets fred, og fortsetter sin omdømmemessige balanseøvelse for å ivareta populariteten blant folket og unngå politisk press for større åpenhet.

Men ett spørsmål burde i alle fall være rimelig enkelt å svare på: hvor mye koster det i året for skattebetalerne å holde seg med et kongehus?

Finansdepartementet har som jobb å være pinlig korrekte når det gjelder tall. Men når de skal fortelle Dagbladet hva kongehuset koster, oppgir de halvparten av summen vi til slutt kommer fram til. Dagbladets journalister må selv saumfare kongehusets økonomi, budsjettdokumenter og tjenestemannsregister for å komme fram til det riktige tallet: om lag 460 millioner kroner. Etter Dagbladets avsløring lover kommunalminister Jan Tore Sanner nå å samle oversikten over utgiftene på regjeringens nettsider, men vil fortsatt holde utgifter til sikkerhet utenfor. Det siste er merkelig, når antallet ansatte er offentlig tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer