DEBATT

Den siste avsløringen?

Likte du #panamapapers? Om Regjeringer verden over får det som de vil er det siste gangen du får se noe slikt.

SIKKERHET: Kan varslere eksisteree om de ikke kan holde avsløringene sine hemmelige?
SIKKERHET: Kan varslere eksisteree om de ikke kan holde avsløringene sine hemmelige? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert


"Hello. This is John Doe. Interested in data?"

Scenen var som hentet ut fra åpningen av The Matrix. Men Keanu Reeves grønnsvarte skjerm var byttet ut med en iPhone og en kryptert meldingstjeneste. Og den trøtte hackeren med en like trøtt journalist. 

"We are very interested" svarte Bernard Obermayer, journalist i Süddeutsche Zeitung.

Obermayer visste det ikke ennå, men den påfølgende meldingsutvekslingen fikk ham til å forstå at dette kunne være viktig.

-There are a couple of conditions. My life is in danger. We will only chat over encrypted files. No meeting, ever.
-Why are you doing this?
-I want to make these crimes public

Hvor mye snakker vi om spurte Obermayer.

På skjermen sto det: "More than anything you have ever seen"

Slik startet verdens største lekkasje. Mer enn noe du noensinne har sett var akkurat det. Nesten fem millioner eposter, tre millioner filmapper og over 2 millioner PDF-dokumenter.

Kilden hadde all grunn til å mene at hans liv var i fare. Her er Putins venner avslørt. De samme som forgiftet Litvinenko med radioaktiv polonium. Her er broren til Kinas president avslørt. Her faren til David Cameron avslørt. Her er president Petro Poroshenko avslørt i å ha flyttet store midler ut av Ukraina samtidig som russiske tanks rullet over grensen. Listen bare fortsetter. Familiene til Afrikanske diktatorer. Banker og store multinasjonale selskaper. En lett komisk Islandsk statsminister som ble den første til å gå av.

De såkalte Panamapapirene omhandler (foreløpig) 12 statsoverhoder og over 60 slektninger eller nære samarbeidspartnere til statsoverhoder og internasjonalt ledende politikere.

Å forstå materialet var krevende og kommunikasjonen var intens over flere måneder. Til tider kommuniserte Obermayer vesentlig mer med sin kilde enn med sin egen familie. En kilde i konstant livsfare. Materialet var så enormt at materialet så måtte analyseres av en grupe på nesten 400 journalister i hele verden, koordinert gjennom The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Den eneste grunnen til at dette i det hele tatt kunne skje var at kryptering ga mulighet for trygg kommunikasjon. Vår tids Deep Throat hadde tilgang til tung kryptering han kunne kommunisere trygt med. Journalister som tok sitt samfunnsansvar alvorlig hadde det samme.

Vi vet ikke hvilen kanal John Doe og Obermayer kommuniserte på. Det kommer de nok aldri til å fortelle oss. Det finnes flere alternativer. Apper som Telegram, Signal og Threema er kryptert fra ende til ende. Epost kan sendes med kryptering, og gjennom å bruke TOR eller sikre epostleverandører kan man skjule avsender og mottagers plasseringer.

Vi vet at de byttet kryptert kanal for hver kommunikasjon. De slettet all historikk fordi krypterte meldingskanaler kan det. Hver gang de startet kommunikasjonen på nytt startet de med en hilsen avtalt på den forrige krypterte sesjonen slik at begge sider var tygge på hvem som var på andre enden.

Etter at dokumentene var blitt overført bygget ICIJ en tofaktorautentisert søkemotor til dokumentene. Lenken til den ble delt mellom involverte medier (som Aftenposten i Norge) gjennom kryptert epost. Søkemotorsiden hadde også en egen realtime chatkanal hvor reportere i ulike land kryptert kunne dele informasjon.

Når FBI vil bryte seg inn i iPhones. Når Anders Anundsen vil gi myndighetene muligheten til å installere tastaturovervåkning på datamaskiner for å fange opp tastetrykkene dine før datamaskinen krypterer dem. Når Kripos driver sin alarmisme mot "det mørke nettet" som en syndens pøl av dop og prostitusjon. Da er det avsløringer som Panamapapirene de reelt kjemper mot og statsledere som Putin og Poroshenko de reelt kjemper for. 

Panama Papers ville ikke skjedd om myndighetene hadde fått sine bakdører og John Doe ikke hadde kunnet stole på sin krypterte chattekanal. De virkelige avsløringene er nettopp dem hvor myndighetene ville brukt de virkemidler de hadde hatt til rådighet for å stoppe avsløringene fra å skje. Kina har allerede sensurert alle henvisninger til Panamapapirene. De kommer ikke opp om man søker etter dem der. Bortsett fra om man bruker et kryptert mørkt nett da og kan komme forbi sperrene. 

Jeg har ikke noe å skjule sier vi ofte når myndighetene ber om ennå mer tilgang til sensitiv informasjon om oss. Det er ikke så farlig om den norske staten får litt informasjon om sine borgere. Den er jo så snill. 

Staten er ikke snill. Den har aldri vært snill. Og den kommer aldri til å bli snill. Vi skal ikke mange årene tilbake i tid før vi ser at den norske stat drev massiv ulovlig overvåking av egne borgere. En overvåking hvor personlige relasjoner som utroskap, pengeproblemer og alkoholmisbruk ble notert ned, arkivert og strategisk spredd til andre i det overvåkede miljøet for å skape uro og splittelse.  Gløtter vi til England kan vi se den nesten utrolige historien om den hemmelige politiagenten Mark Kennedy som mellom 2003 og 2010 infiltrerte engelske miljøorganisasjoner.

Vi kan ikke og må ikke gi myndighetene brede og permanente fullmakter basert på at de akkurat her og akkurat nå oppfører seg sånn noenlunde bra. Det siste året har vist oss det igjen. Hos vår største allierte og et av verdens mest stabile demokratier er det en reell mulighet for at landets neste president både vil kaste ut alle innbyggere som tilhører religioner han ikke liker og vil innskrenke pressefriheten. I broderlandet kan et parti med nynazistiske røtter komme i posisjon. I Frankrike heter landets mest populære politiker Le Pen. I Polen er den nye Regjeringen direkte autoritær. I Ungarn er den verre. Det ligger i demokratiets natur at det autoritære kun er et eneste valg unna. Personvernet og rettssikkerheten er vårt regntøy. Vi har ikke regntøyet for soldagene. Men det er for sent å kjøpe dem når det regner.

For John Doe regnet det. Hans liv var reelt i fare. Å dø av russisk poloniumforgiftning er egentlig ganske ubehagelig. Når vi tenker at "det er det samme for meg om myndighetene får tilgang på kryptert kommunikasjon - jeg har ikke noe å skjule" kan vi minne oss om at det ikke var det samme for John Doe.

Aller først kan vi gjøre det ved å selv bruke de samme krypterte verktøyene. Ved at det ikke bare er John Doe som bruker kryptering gjør vi ham vanskeligere å finne. Vi utgjør et kollektiv forsvar for presse- og ytringsfrihet. Derfor bruker jeg Telegram hver dag. Gjør det du også (eller Signal eller hva som helst som passer deg - Whatsapp er også på vei til å bli viktige i dette). 

Så kan vi si det alle sammen.

Je suis John doe.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer