LEDER

Åpenhet om eierskap

Åpenhet er skatteparadisenes verste fiende.

Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vi er blitt presentert de første avsløringene fra den enorme jobben Aftenposten og 100 andre medieorganisasjoner har gjort med å gå gjennom 11,5 millioner dokumenter, som alle er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Milliardærer, politikere, kongelige og kriminelle, er påvist å ha lurt unna penger i skatteparadis. Totalt beregnes unndragelsene til 300 000 milliarder kroner. Det er 42 ganger verdien av oljefondet.

DNB og Nordea er blant bankene som har tilrettelagt for at kunder har kunnet opprette selskaper i disse «paradisene», og dermed muliggjort både skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Avsløringene har med rette fått massiv oppmerksomhet og vil få enda mer. Det er bare å håpe at offentlighetens søkelys får konsekvenser for dem som nå blir avslørt, at det avskrekker aktører fra å gjøre det samme og at lovgiverne tar de nødvendige grep for å slå ned på pengeflyttingen.

Skatteunndragelse er et enormt globalt problem. I perioden mellom 2003 og 2012 regnes det med at utviklingsland gikk glipp av svimlende 45 000 milliarder kroner. Vi er ikke uskyldige. Oljefondet er påvist å investere 145 milliarder kroner i skatteparadis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer