DEBATT

Kjære Hege Storhaug, er jeg bare en «dum» vesteuropeer?

Det som er så fryktelig trist, er at retorikken og fiendebildet Storhaug og hennes meningsfeller skaper dessverre bidrar til ytterligere ekstremisme og mer terror.

HØR HER, STORHAUG! Artikkelforfatteren har et par spørsmål han vil stille Hege Storhaug, informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service (HRS).  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HØR HER, STORHAUG! Artikkelforfatteren har et par spørsmål han vil stille Hege Storhaug, informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service (HRS). Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som en visstnok dum vesteuropeer har jeg i dag lært følgende: «Man kan ikke sammenlikne terroren fra islams hold som i Brussel med separatister i Baskerland etc. Det forstår nok du også.» Ja, i hvert fall hvis jeg skal høre på Hege Storhaug. Dette var sånn hun svarte meg da jeg på Facebook konfronterte henne med terroren i Brussel.

Men kjære Hege, jeg lurer på: På hvilken måte er terroren IS utfører forskjellig fra terroren ETA eller IRA drev med? For hvis jeg ikke tar helt feil, er målet med terror å skape frykt for å få politisk gjennomslag. IRA ville løsrive seg fra Storbritannia, ETA fra Spania og Frankrike, og IS vil få sin egen stat, samt innføre Sharia verden over. For når man bruker terror som virkemiddel har man ett, og bare ett, mål for øye: Å skape frykt i befolkningen, gjennom å drepe uskyldige mennesker, i håp om at politikerne etterkommer terroristenes krav.

Så hvordan kan du mene at terrorhandlingen som skjedde i Brussel er forskjellig fra hva IRA og ETA har drevet med i sin tid? Alle terrorgrupper har et politisk mål, som de prøver å nå gjennom fryktelige handlinger rettet mot sivilbefolkningen. Kanskje mener du at terroren IS driver med er forskjellig fordi det kommer «utenfra», og at Europa nå blir invadert fra «utlandet»? For dem som blir drept, skadet, mister sine kjære, eller bare blir redde for hvor og når ugjerningen rammer neste gang, så er vel ikke terror på det globale plan så vesens forskjellig fra den nasjonale?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer