KOMMENTARER

Seerne elsker «Skam»-William. Men burde vi heie på ham?

SPOILER ALERT

«SKAM»-VENNINNENE: F.v. Chris, Vilde, Eva, Nora og Sana. Foto: NRK
«SKAM»-VENNINNENE: F.v. Chris, Vilde, Eva, Nora og Sana. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Du er så sinnsykt egoistisk, og manipulerende, og selvopptatt. Og bortskjemt. Det er derfor jeg ikke liker deg! roper Noora til William i fredagens episode av ungdomsserien «Skam».

Før hun løper inn i armene hans, til det som må være vinterens mest etterlengtede norske tv-kyss.

Kort tid etter at episoden ble sluppet på nett, flommet sosiale medier over av videosnutter der fansen filmet seg selv mens de så scenen, hylte og skrek, gråt og jublet. Facebookfeeden min var full av godt voksne damer som klappet i hendene. Hvorfor det enorme engasjementet? Og burde vi egentlig heie så voldsomt på William og Noora? Nei, mente en anonym 16-åring i et debattinnlegg i Aftenposten denne uka. «Er budskapet til et så ungt publikum at det er greit å manipulere en jente/gutt slik William gjør? Kan man ikke ta et nei for et nei?» spør skribenten.

Det er et relevant spørsmål. Men i den sjangeren «Skam» nærmer seg i andre sesong, er det ikke så vanlig å ta et nei for et nei.

• Les også: Alt du må vite om «Skam»

Historien om William og Noora starter i første sesong. Etter at William først har ligget med Vilde og så avvist henne brutalt midt i skolegården, forsvarer Noora venninna med en fantastisk monolog, som gjør henne til en ny stjerne på feministhimmelen. William faller pladask, og gjør en rekke iherdige framstøt de neste månedene. Noora avviser ham, men vakler mer og mer. På et tidspunkt bløffer hun om at hun er utestengt fra leiligheten sin, slik at hun må overnatte hos ham etter en fest.

Men Vilde er fortsatt besatt av William. Dessuten er han for lengst etablert som en «fuckboy» - en som ligger rundt. Noora forteller Vilde at hun «aldri ville rørt ham, og det burde ikke du heller!». Her finner vi tittelmotivet i den nye sesongen: Skammen i det å forelske seg i «feil» person, i å svikte venninna di og ikke minst dine egne, tydelig flaggede prinsipper.

Selvstendige og frittalende Noora minner ikke så lite om Jane Austens ikoniske romanfigur Elizabeth Bennet. Scenen der Noora kysser Wiliam minner om den avsluttende scenen i 2005-filmatiseringen av «Stolthet og fordom», der Elizabeth og Mr Darcy endelig svelger både stolthet og fordommer og kliner til. Darcy fikk også nei første gang han prøvde. Det samme har en lang rekke populære mannlige helter i film- og tv-historien fått. At de ofte får ja til slutt, er ikke helt uproblematisk.

Kjønnsforskere ved universitetet i Michigan gjennomførte nylig et eksperiment for å finne ut hvordan kvinners syn på stalking påvirkes av å se på romantiske komedier med «stalker-lignende» oppførsel fra den mannlige hovedkarakteren. Rapporten, som ble publisert i februar, tydet på at kvinner som ser slike filmer har en tendens til å bagatellisere den slags oppførsel i det virkelige liv også.

Hva synes vi så om William-metoden? Når han ikke får napp på replikker som «Fy faen, så vakker du er», eller «Bli med meg hjem og gjøre lekser?», overøser han henne med sms. «Så fin du er i den genseren», skriver han, og avslører at han spionerer på henne. Når hun nekter å komme på festen hans, inviterer han den intetanende Vilde, som han vet vil pushe på for å få med venninnene. Han sniker seg innpå Noora i gangen på skolen, og hvisker i øret hennes. Og han får henne til å frike ut ved å hinte om at han har meldt henne på hooke-auksjonen til russebussen hans (den jenta som betaler mest, får kline med ham). «Du liker meg, du», sier han. «Nei», sier hun, igjen og igjen. «Jo, du liker meg», sier han. Og får rett, til slutt.

Fansen har «shippet» Noora og William i ukesvis. Hvorfor? Kanskje fordi han er to romantiske helter i én: Han er badguyen som forandrer seg når han møter den rette jenta. Og han er fyren som elsker henne så høyt at han aldri gir opp, og som forstår at «nei» egentlig betyr «ja», han må bare holde ut.

Foreløpig har sesong to av «Skam» beveget seg lenger inn i tradisjonelt romantisk tv-landskap enn det sesong én gjorde. Kanskje er seer-engasjementet noe av årsaken til det, for i et nytt intervju med Rushprint forteller serieskaper Julie Andem at hun følger nøye med på reaksjonene i sosiale medier.

Da Eva og Jonas slo opp i første sesong, var det delvis fordi fansen ikke heiet nok på dem. Noora og William kunne de vel knapt heiet mer på.

Men tematikken i andre sesong byr også på en interessant parallell til den forrige. For det første er Nooras utfordring den samme som skaffet Eva «slut»-stempelet i første sesong: Hva slags person er du, når du svikter venninna di for en gutt?

For det andre: Hvordan vet vi egentlig at William er en «fuckboy»? Og er det bedre å kalle en gutt for en «fuckboy» enn ei jente for «slut»?

Nå som romantikk-plottet har fått sin etterlengtede forløsning, kan vi kanskje gå nærmere inn på dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer