DEBATT

Natt i Dheisheh

Bestemoren til Mahmoud vekkes av at hun ikke får puste på grunn av tåregass.

SKUTT: Mahmoud har lagd et lite alter til minne om kameraten Malek (17), og på murveggen har folk malt et stort bilde av ham. Foto: Kirsti Hougen
SKUTT: Mahmoud har lagd et lite alter til minne om kameraten Malek (17), og på murveggen har folk malt et stort bilde av ham. Foto: Kirsti Hougen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Klokka er fire om morgenen og det er stille i Dheisheh flyktningleir rett utenfor Betlehem på Vestbredden i Palestina. Muezzinen roper inn til døgnets første bønn, og Malek på 17 går de trange gatene på veg til moskeen.

Plutselig høres et skudd, Mahmoud våkner brått og springer ut på gaten. Malek er skutt i pannen. Snipere fra Israel Defence Force (IDF) har tatt stilling på hustakene i leiren. Mahmoud lager et lite alter til minne om kameraten, på murveggen maler folk et stort bilde av ham.

IDF bruker ofte kuler som kalles toto. De utløser voldsom varme, og forårsaker dype kutt og sår. En 11-åring ble i november 2015 skutt i bena på veg til skolen. Gutten ble fengslet og nektet medisinsk hjelp. Etter en måned fikk foreldrene beskjed om at det ene benet var amputert. De måtte selv betale omkostningene.

Folk er redde. Soldater kaster tåregass og sjokkgranater midt på natten. De bryter seg inn i hus, jager ut folk og tømmer skuffer, hyller, skap. «Nothing happened» sier man. Ingen er arrestert, ingen skutt.

Bestemoren til Mahmoud har vært sengeliggende i fem år, og vekkes av at hun ikke får puste på grunn av tåregass. Familien bærer henne ut av huset, ofte med et sykehusbesøk som resultat. Hun er en av de over 700.000 palestinere som ble fordrevet fra sine hjem i 1948, og har aldri fått vende tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer