DEBATT

Kommandopartiet

Arbeiderpartiet er sure for at ikke Høyre fører samme politikk som dem.

SVARER:  Heidi Nordby Lunde svarer på kritikken fra Trettebergstuen.  Foto: Tom A. Kolstad
SVARER: Heidi Nordby Lunde svarer på kritikken fra Trettebergstuen. Foto: Tom A. Kolstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den sureste kritikken blir som regel målbåret av deres stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, som virkelig følger tidligere nestleder Helga Pedersens oppfordring om å sverte regjeringen.

Men jeg skal være helt ærlig og si at det smerter meg litt å si det — når Trettebergstuen beskriver regjeringen som «coachingregjering»i Dagbladet, så skulle jeg ønske hun hadde rett. At veksten i offentlig sektor var reversert, at statlig styring og ansvar var på vei ned og privat ansvar på vei opp. Men etter åtte år med en Arbeiderparti-ledet regjering med det største økonomiske handlingsrommet noen norsk regjering noen sinne har hatt, står Høyre igjen med oppvasken etter gildet Ap bevilget seg.

Under Arbeiderpartiet økte todelingen av norsk økonomi, og i 2012 ble 200 milliarder investert i petroleumsbasert næring, mot 20 milliarder på fastlandet. Norge har aldri tidligere hatt en så sterk forverring av konkurranseevnen som i årene etter 2005, skrev Nordeas daværende sjeføkonom Steinar Juel i 2013. Derfor har regjeringen kun gitt moderate skattereduksjoner, og veksten i offentlig sektor holder seg på Arbeiderpartiets nivå. Dette håper jeg at vi vil gjøre noe med.  

Men Trettebergstuen har rett når hun mener at jeg bare gir gode råd i stedet for å kommandere familiers valg. Ja, jeg mener at kvinners arbeidsgivere bør være mer bevisste på å etterspørre at far skal ta ut mer av foreldrepermisjonen, uten at verken de eller jeg skal overstyre familiens valg. Og, nei, jeg tror ikke at Anette Trettebergstuen er mer i stand til å vurdere hvordan norske familier skal organisere seg og sin hverdag, enn familien selv. Ja, jeg synes faktisk min rolle som politiker også er å påvirke holdninger og ansvar gjennom offentlig debatt, uten at jeg alltid må gå inn og detaljregulere folks liv — selv når jeg kunne ha god lyst til det.  

Der er Høyres ryggmargsrefleks den motsatte av Arbeiderpartiets. Mens Arbeiderpartiet forsøker å presse alle inn i samme form, mener vi at politikkens oppgave først og fremst er å tilrettelegge for at folk kan leve selvstendige liv. Der alle får samme muligheter, og mangfoldet blomstrer som resultat av folks egne, personlige valg. Kall det gjerne coaching, men heller det enn Arbeiderpartiets bedrevitende kommandopolitikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer